Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2006

Η Σεγκολεν και εμεις

Με μεγαλη ταχυτητα εχουν ξεκινησει σε ολη την Ευρωπη οι συζητησεις για τη νεα μεγαλη κυρια της Ευρωπαϊκης πολιτκης σκηνης την κα Σεγκολεν Ρουαγιαλ. Ειναι μολις η τριτη γυναικα στη γηραια ηπειρο που απειλει να αλωσει ανδροκρατουμενο ανωτατο αξιωμα μετα τις Θατσερ και Μερκελ σε Βρετανια και Γερμανια αντιστοιχα.

Ειναι ομως ισως η πρωτη απο τις τρεις που η συζητηση γυρω απο το ονομα της δεν αφορα τοσο το φυλο της οσο την πολιτικη της σταδιοδρομια και τις αποψεις της. Αποδειξη οτι ηδη ο κοσμος αποδεχεται πως και οι γυναικες διοικουν ισοτιμα στη Δημοκρατια και μοναδικη ευκαιρια ωστε η υποψηφια του Σοσιαλιστικου κομματος να μην στηριχθει στο φυλο της και να μην προβαλλει μονο αυτο ως κυριο επιχειρημα στην προεκλογικη περιοδο απεναντι μαλλον στον Σαρκοζι.

Η κυρια Ρουαγιαλ αλλωστε δεν εξελεγη απο ο,τι φαινεται ως η γυναικα αναμεσα στους αντρες αλλα ως το νεο προσωπο αναμεσα στα γκριζα και φθαρμενα προσωπα της κλασσικης κομματικης νομενκλατουρας.

Η διαφορετικοτητα της εντοπιζεται και στον πολιτικο της λογο που παροτι ειναι αρκετα γενικος και "πολυχρωμος", οπως καθε υποψηφιου-φαβορι που προσπαθει να αποφυγει τα στραβοπατηματα της τελευταιας στιγμης, ειναι σε αρκετα σημεια ενδεικτικος των προθεσεων της και της ιδεολογιας που πρεσβευει.

Ειναι ισως πιο συντηρητικος, υποστηριζει μαλλον ιδεες πιο σοσιαλδημοκρατικες οπως οι Μπλερ και Προντι ( σε εναν τοπο και σε ενα χωρο που ουτε ηθελαν να ακουσουν για αυτους ) και σιγουρα μιλα για μια ελπιδοφορα αλλαγη της παρωχημενης Γαλλικης οικονομικης και κοινωνικης πραγματικοτητας.

Η περιπτωση της ειναι διδακτικη για την Ελλαδα και τον αντιστοιχο κεντροαριστερο χωρο. Προβαλλει ενα νεο προσωπο με ανανεωτικες για η χωρα της ιδεες και αρκετη σιγουρια, τα βαζει με τους βαρωνους του κομματος, που χρονια τωρα αλληλοσφαζονται, κερδιζει και τους ενωνει μπροστα στη σοβαρη πιθανοτητα της νικης.

Μετα τους Θαπατερο και Σωκρατες αν νικησει το Μαϊο γινεται το τριτο παραδειγμα που υποδεικνυει ξεκαθαρα οτι για να επιστρεψεις στην εξουσια πρεπει να αποτιναξεις το φθαρμενο κυβερνητικο παρελθον και τα προσωπα που το συμβολιζουν αλλα πανω απο ολα να αποκτησεις και ενα ξεκαθαρο πολιτικο στιγμα-προγραμμα με ριζοσπαστικες τομες οπου χρειαζεται και πασχει η χωρα.

buzz it!

Συμβαση με την ομηρια

Με τα οσα τραγικα συμβαινουν αυτη την περιοδο με τους συμβασιουχους πραγματικα ο καθενας απογοητευεται με την κοινωνικη αναλγησια που επικρατει σε αυτο τον τοπο. Και η κυβερνηση και η αντιπολιτευση και τα δικαστηρια μοιαζουν ολοι να πετουν στο περιθωριο ανθρωπους που με τον ενα ή με τον αλλο τροπο τους εκμετελλευτηκαν.

Τους εκμεταλλευτηκαν ολοι αυτοι οι τοπικοι αρχοντες χρονια τωρα για να εξασφαλισουν τη ψηφο τους.

Τους εκμεταλλευτηκε η προηγουμενη κυβερνηση που αρνηθηκε στο τελος να λυσει το προβλημα.

Τους εξαπατησε και τους εκμεταλλευτηκε η τωρινη δινοτας τους ψευδεις και ευκολες υποσχεσεις.

Τους εκμεταλλευονται με τον ενα ή με τον αλλο τροπο τα δικαστηρια που τη μια τους δικαιωνουν την αλλη οχι.

Φυσικα και δεν μπορουν να γινουν ολοι οι Ελληνες δημοσιοι υπαλληλοι, οπως ειπε ο Πρωθυπουργος, γιατι ομως την προσπαθεια σας να ξεπερασουμε αυτη την εθνικη παθογενεια πρεπει να την πληρωσουν αυτοι που σταθηκαν θυματα της ψηφοθηρικης πολιτικης.

buzz it!