Παρασκευή 30 Μαρτίου 2007

H μπάλα βάφεται με αίμα...

Ο θάνατος του 25άχρονου στα βίαια επεισόδια με αφορμή τον αγώνα βόλεϋ γυναικών στην Παιανία είναι ένα γεγονός που συγκλονίζει τους πάντες αλλά δεν εκπλήσσει κανένα. Αργά ή γρήγορα θα φτάναμε και εκεί... στους νεκρούς, όλες οι χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα βίας στον αθλητισμό είχαν νεκρούς και μετά βρήκαν το αντίδοτο...στην Ελλάδα ούτε αυτό δε θα συμβεί. Σε κάθε περίπτωση αυτή η ωμή βία μου προκάλεσε μια σειρά ερωτημάτων: υπάρχουν κοινωνικά αίτια σε αυτή τη βία; έχει πολιτικά κίνητρα; είναι εθνική μας παθογένεια αυτός ο φανατισμός και χαρακτηριστικό του εκρηκτικού μεσογειακού χαρακτήρα μας; θέλει πραγματικα η πολιτεία να καταστείλει αυτή τη μορφή βίας ή εξυπηρετεί κάποιον αυτή η εκτόνωση; αν θέλει τι μέτρα έχει τη δυνατότητα να πάρει η πολιτεία;

Καταρχήν, δεν είναι δυνατό να μην υπάρχουν κοινωνικές αιτίες πίσω από τόσο εκτεταμένα φαινόμενα βίας και φανατισμού. Οι κοινωνικές ανισότητες, η οικονομική δυσπραγία, οι αποκλεισμοί, η απουσία ουσιαστικής αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας στην κοινωνία μας, η υπερβολικά εξατομικευμένη εποχή μας και η συναισθηματική αναλγησία που μας χαρακτηρίζει είναι εν πολλοίς λόγοι που ωθούν στη βία. Η βία στον αθλητισμό δεν είναι παρά μια ακραία μορφή εκτόνωσης περιθωριοποιημένων, καταπιεσμένων και απελπισμένων ανθρώπων.

Αν η βία ήταν προϊόν μόνο αυτών των κοινωνικών συνθηκών σίγουρα δε θα εκδηλωνόταν κατ' αυτό τον τρόπο, τόσο οργανωμένα. Υπάρχουν πολιτικά κίνητρα γι' αυτούς που τους καθοδηγούν, που μεταβάλλουν σκόπιμα την αγέλη των απελπισμένων περιθωριακών οι οποίοι ζητούν εκτόνωση σε οργανωμένο στρατό αθλητικής τρομοκρατίας που ενδυναμώνει τον υποκινητή του και αποκτά φυσική εξουσία στο γήπεδο. Μια καλοκουρδισμένη αγέλη χειροκροτητή του ηγέτη της και παράλληλα όργανο του, ώστε να πιέζει πρώτα σε όλες τις σχετικές με τον αθλητισμό διεργασίες, έπειτα σε όποιες άλλες σχέσεις-συναλλαγές με την εξουσία και το κράτος και τέλος ως άλλοθι για όλα τα κακά και άσχημα του αθλητισμού.
Μια άλλου τύπου φεουδαρχία... δηλαδή

Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιείται και η έμφυτη τάση του Έλληνα προς το φανατισμό, ο ενθουσιώδης χαρακτήρας του και ο παρορμητισμός του. Κακά τα ψέματα είμαστε ένας λαός με έντονα πάθη που δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια για να μας παρακινήσει κανείς να υπερβούμε τα όρια, να χάσουμε το μέτρο. Πόσο μάλλον σε περιπτώσεις καταπιεσμένων ανθρώπων που έχουν χάσει την πίστη (ή δεν την είχαν ποτέ) σε αξίες και ιδέες και απλά ταυτίζονται με πρόσωπα, τα θεοποιούν και τα ακολουθούν τυφλά.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπάρχει η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί η βία στα γήπεδα ή αυτή η μορφη εκτόνωσης εξυπηρετεί την εξουσία και ως ένα βαθμό και την κοινωνία; Είναι πρόθυμη η οποιαδήποτε εξουσία να αντιμετωπίσει τους οργανωμένους ιδωτικούς στρατούς και τους υποκινητές τους; Αν ναι, γιατί δεν το έπραξε όταν ο πρόεδρος της Α.Ε.Κ. Ντέμης Νικολαϊδης ξεκίνησε για πρώτη φορά μια ουσιαστική προσπάθεια καταπολέμησης;

Πάντως αν υπάρχει η βούληση, τα μέτρα θα βρεθούν είτε σε άλλα μοντέλα από το εξωτερικό, είτε με την υιοθέτηση νέων καινοτόμων ρυθμίσεων. Ενδεικτικά αναφέρω μερικές προτάσεις: κατάργηση όλων των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών, δημιουργία ταυτότητας του φιλάθλου από τη διοργανώτρια αρχή κάθε αθλήματος για όλους όσους εισέρχονται στα γήπεδα με αναφορά της ομάδας που υποστηρίζουν, κατάργηση των μετακινήσεων φιλάθλων, απόσυρση της αστυνομίας από τα γήπεδα, τη φύλαξη τους θα αναλάβουν αποκλειστικά οι ΠΑΕ, εξοντωτικά πρόστιμα στις ομάδες, αποκλεισμός από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις για όλες τις ομάδες αν επαναληφθούν τα επεισόδια.

Η μπάλα του αθλητισμού βάφτηκε με αίμα και θα συνεχίσει να βάφεται όσο αρνούμαστε να συλλάβουμε το πρόβλημα σε όλες τις διαστάσεις του και να το αντιμετωπίσουμε πρώτα ως κοινωνία και έπειτα ως πολιτεία.


buzz it!

Σάββατο 24 Μαρτίου 2007

Kοινό ευρωαπαϊκό βιβλίο ιστορίας, λύση ή νέο πρόβλημα ?

Σε συνδυασμό με το προηγούμενο post για το βιβλίο ιστορίας που συνεχίζει να διχάζει και να δίνει την ευκαιρία σε διάφορους γραφικούς να εκμεταλλεύονται την εθνική εορτή και τον Ελληνοτουρκικό αγώνα ποδοσφαίρου για μια νέα εθνικιστική προπαγάνδα, ήρθε στην επιφάνεια και η πρόταση της Γερμανίδας υπουργού Παιδείας για τη συγγραφή ενός πανευρωπαϊκού βιβλίου ιστορίας.

Προφανώς, η υπουργός δε μπορεί να φανταστεί τι είδους και μεγέθους αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο εγχείρημα σε μια χώρα στις εσχατιές της ηπείρου όπως η Ελλάδα. Αν το γνώριζε θα είχε αναθεωρήσει άμεσα. Επί της ουσίας ομως, ένα τέτοιο βιβλίο τι θα πετύχαινε ; θα χάναμε ή θα κερδίζαμε ως λαοί από ένα τέτοιο εγχείρημα;


Γνώμη μου είναι πως η Ε.Ε. έχοντας φτάσει σε ένα αδιέξοδο προτιμά να διαβάσει ιστορία, να ξεφυλλίσει το παρελθόν αντί να ανοίξει μια μεγάλη και ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της. Ένα πανευρωπαϊκό βιβλίο ιστορίας, γράμμενο από αντικειμενικούς και αμερόληπτους ιστορικούς επιστήμονες που θα αξιολογούσε την πορεία της Ευρώπης στον ταραγμένο 20ο αιώνα και θα έδειχνε δίχως στρογγυλοποιήσεις και καλωπισμούς τις επιλογές, τις πράξεις, τις συμμαχίες και τα κίνητρα κάθε χώρας θα ήταν ευχής έργον για τους Ευραπαϊκούς λαούς.


Όμως μπορούν οι 27 χώρες και οι λαοί τους να αντέξουν όλες αυτές τις αλήθειες που ενδεχομένως θα ανατρέψουν εθνικούς μύθους και θα αποκαλύψουν κρυμμένα μυστικά; Νομίζω πως όχι. Τα προβλήματα θα είναι τεράστια όταν το βιβλίο θα αγγίξει ευαίσθητα θέματα όπως: ο ρόλος και η δράση της Καθολικής Εκκλησίας και κυρίως η συμμετοχή της ή μη σε ναζιστικά καθεστώτα, ο κομμουνισμός στην Ευρώπη ιδιαίτερα όταν οι περισσότερες χώρες του ανατολικού μπλοκ είναι μέλη της Ένωσης και τέλος οι πόλεμοι του 20ου αιωνα. Καταρχήν ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, ποιοι αντιστάθηκαν, ποιοι συμμάχησαν, ποιοι υποτάχθηκαν, ποιοι εξυπηρετήθηκαν και έπειτα οι συγχρονοι πόλεμοι από τη Γιουγκοσλαβία ως το Ιράκ και οι θέσεις της Ε.Ε. σε αυτούς. Τέλος, πώς θα παρουσιαστεί ο μουσουλμανικός κόσμος και ο δικός μας ρόλος απέναντι σε αυτόν.


Αξιολογόντας όλα αυτά τα δεδομένα, θεωρώ την έξυπνη ιδέα της Γερμανίδας υπουργού καταδικασμένη να αποτύχει και ενώ ξεκινά ως μια υπεκφυγή από τα ουσιαστικά προβήματα της Ένωσης ενδεχομένως να τα πολλαπλασιάσει. Ένα βιβλίο που θα καταστεί αντικείμενο διπλωματικών διαπραγματεύσεων και διακρατικών συμφωνιών θα είναι ό,τι χειρότερο για το μέλλον της Ευρώπης. Καλύτερα να προσπαθήσει στα πλαίσια του σχολείου καθε χώρας να αποσαφηνίσει στους Ευρωπαίους του αύριο τι πέτυχε εδώ και 50 χρόνια και τι θέλει να πετύχει στο μέλλον. Καλύτερα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί να επειχειρήσουν να γράψουν ιστορία με τις πράξεις τους παρά με τα βιβλία...



buzz it!

Τρίτη 20 Μαρτίου 2007

Η ηλεκτρονικη μας δημοσκοπηση

Μετα απο 15 ημερες, τα αποτελεσματα της δευτερης ηλεκτρονικης δημοσκοπησης, χαρη στη δικη σας συμμετοχη, για τα τρια χρονια διακυβερνησης της ΝΔ ηταν 44 % (7) καλη-πολυ καλη και 56 % κακη-πολυ κακη.
Ευχαριστω οσους ψηφισαν. Απο σημερα υπαρχει νεα ηλεκτρονικη καλπη για το βιβλιο της ιστοριας.

buzz it!

Σάββατο 17 Μαρτίου 2007

To επομενο θεμα

Στο blog 5 ιδεες επι περιπου ενα μηνα εχουν εκφραστει πολλες και διαφορετικες αποψεις για την αναβαθμιση στην τριτοβαθμια εκπαιδευση. Προσκαλω για αλλη μια φορα οσους επιθυμουν να συμμετασχουν στο πρωτοτυπο εγχειρημα με τις δικιες τους 5 ιδεες.
Επισης, προτεινετε ποιο θα θελατε να ειναι το επομενο θεμα με το οποιο θα ασχοληθει το blog.

Ευχαριστω οσους ηδη εχουν εκφρασει τις δικιες τους ιδεες και παραλληλα προσκαλω και αλλους bloggers στο
http://fiveideas.blogspot.com.

buzz it!

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2007

H Iστορια και οι μυθοι...

Επι δυο εβδομαδες περιπου την επικαιροτητα μονοπωλουν οι κουκουλοφοροι και το βιβλιο της Ιστοριας της ΣΤ Δημοτικου. Η Ελλαδα βρισκεται σε μια κρισιμη καμπη, ισως τη σημαντικοτερη μεταπολιτευτικα και εμεις ασχολουμαστε με ησσονος σημασιας ζητηματα, ξεθαβοντας παλιες ιστοριες, αναβιωνοντας ξεχασμενα φαντασματα και εν γενει χανοντας το δασος πισω απο το δεντρο... σα να μη θελουμε να αντιμετωπισουμε την κατασταση, την αληθεια, σα να θελουμε μονο να ξεχασουμε.


Αποφασισαμε 200 χρονια μετα την επανασταση να επανεξετασουμε τους εθνικους μας μυθους και να ανασκευασουμε την ιστορια ως προς τις σχεσεις μας με τους γειτονες. Και αυτο ακομη το κανουμε με λαθος τροπο, αφηνοντας την ιστορια, δηλαδη μια επιστημη, να γινεται βορα στις αγριες διαθεσεις του εντυπωσιοθηρικου μιντιακου μας συστηματος και των διαφορων γραφικων των τηλεπαραθυρων.

Καταρχην, το βιβλιο της Ιστοριας χρειαζοταν επειγοντος αλλαγη κυριως προκειμενου να συμβαλλει στη ριζικη αναδιαμορφωση του τροπο εκμαθησης της ιστοριας, που γινεται ακομη και σημερα με γνωμονα τη στειρα "παπαγαλια". Δινεται χαρη σε αυτο το νεο βιβλιο η ευκαιρια τα παιδια να μαθουν με πιο ευχαριστο και ελκυστικο τροπο την ιστορια της χωρας, αναζητωντας τις κρυμμενες αληθειες, αμφισβητωντας και κρινοντας γεγονοτα. Ως προς αυτο τον τομεα νομιζω ειναι πετυχημενο.

Απο την αλλη το βιβλιο για πρωτη φορα τολμα να αναθεωρησει την ιστορια της επαναστασης και να την μετακινησει απο τη μυθοπλασια στο πεδιο της ιστορικης πραγματικοτητας.

Οι μυθοι δημιουργηθηκαν για να στηριχθει πανω σε αυτους το νεο κρατος και να ενωθουν ολοι οι Ελληνες, υστερα απο 400 χρονια σκλαβιας, και ηταν μια λογικη αναγκαιοτητα που τους επεβαλλε. Οπως και το γεγονος της επαναστασης ειναι μια ηρωϊκη στιγμη του εθνους που θεμιτο ειναι να σκεπαζεται με το πεπλο της υπερβολης, ιδιαιτερα αφου την αξιολογουμε και με συναισθηματικα κριτηρια.


Τωρα πια ομως ειναι η στιγμη να ειπωθουν καποια πραγματα που οι ιστορικοι και η επιστημονικη κοινοτητα αποδεχονται εδω και χρονια, οχι για να αγαπανε οι επομενες γενιες λιγοτερο την πατριδα μας αλλα για να τα εχουμε πρωτα απο ολα καλα με τον εαυτο μας.

Ετσι, λοιπον μαθαινουμε οτι το κρυφο σχολειο δεν υπηρχε γιατι πολυ απλα ποτε οι Τουρκοι δεν απαγορευσαν κατι σχετικο στους Ελληνες, οτι τα υψηλα κλιμακια της εκκλησιας ηταν κατα της εξεγερσης και το Πατριαρχειο ελεγχοταν απο την Υψηλη Πυλη και οτι το παιδομαζωμα ηταν ενα σκληρο και απανθρωπο μεσο που στη συνεχεια μεταβληθηκε και σε τροπο κοινωνικης ανελιξης. Οτι το λαβαρο δεν υψωθηκε ή οτι δεν ξεκινησε η επανασταση στις 25 Μαρτιου ειναι λιγο πολυ γνωστα και περισσοτερο σημειολογικα παρα ουσιαστικα. Οτι οι Ελληνες αλληλοσφαζονταν μετα τη μεγαλη επιτυχια της Επαναστασης και κινδυνεψαν να χασουν ο,τι κερδισαν ως τοτε αλλα η ναυμαχια στο Ναβαρινο τους διεσωσε ειναι μια ακομα αληθεια που δε μειωνει την επιτυχια των επαναστατων.


Αυτα ειναι ιστορικα γεγονοτα εχουμε χρεος επιτελους να αποδεχθουμε, να κατανοησουμε και να ενστερνιστουμε γιατι αν δεν αποδεχθουμε τις δικιες μας αληθειες πως εχουμε την αξιωση τα παιδια να μαθαινουν και την απολυτη αληθεια για τους γειτονες μας που το βιβλιο αυτο επιχειρει εν μερει να στρογγυλοποιησει.


Εδω καταληγουμε στα σφαλματα του βιβλιου, που επιχειρει να πετυχει μια ελληνοτουρκικη συμφιλιωση στηριγμενη πανω στην αμοιβαια αποκρυψη γεγονοτων και την αμοιβαια στρογγυλοποιηση αιχμηρων στιγμων της κοινης μας ιστορικης πορειας.

Διαφωνω καθετα με αυτη τη λογικη. Δεν ειναι υποχρεωση μας να παραποιουμε τις αληθειες για να εξασφαλισουμε ενα καλυτερο, πιο ηρεμο, μελλον αλλα να τις παρουσιαζουμε ακεραιες στη νεα γενια και των δυο πλευρων για να κατανοουν τα αμοιβαια λαθη και να οδηγηθουν απο αυτες σε ενα δρομο ειρηνης και συμφιλιωσης.


Οδηγος μας πρεπει να ειναι η ιστορια ως αληθεια και οχι ως μυθος ή ως διπλωματικο δημιουργημα. Την πατριδα μας πρεπει να την αγαπαμε και να την εκτιμουμε γι'αυτο που ειναι και οχι γι'αυτο που θα θελαμε ισως να ειναι. Η Ελλαδα εχει αναγκη απο ανθρωπους που θα πιστεψουν σε αυτη και θα αποφασισουν να δημιουργησουν γι' αυτη χωρις ιστορικες αναστολες και οχι απο ανθρωπους που θα αναμασουν τα ιδια και τα ιδια. Απο ανθρωπους που θα γνωριζουν την αληθεια για το παρελθον το δικο τους και τον αλλων και θα εχουν το θαρρος να αναλαβουν την ιστορικη ευθυνη ενος συμβιβασμου, μιας νεας κοινης πορειας με τους αλλους.

buzz it!

Τρίτη 6 Μαρτίου 2007

Happy birthday to you (dear ND) ! to us what ?

Καταρχην δεν εχω καμια πεποιθηση οτι η ΝΔ ασκησε ουσιαστικη και μεταρρυθμιστικη πολιτικη. Η πολιτικη της ηταν καθαρα επικοινωνιακη. Μια διαρκης εντυπωσιοθηρια και ενα κυνηγι δημοσκοπησεων, που δημιουργουσε ψευδεπιγραφες κοινωνικες συμμαχιες, ενω κατ’ ουσια εκμεταλλευοταν μια ορατη συντηρητικη στροφη της Ελληνικης κοινωνιας και ενισχυε τον αυτισμο, την εσωστρεφια και στασιμοτητα της κοινης γνωμης.

Για του λογου το αληθες:

Εξωτερικη πολιτικη

Στον τομεα αυτο, εχουν γινει μια σειρα απο στρατηγικες επιλογες που επαναπροσδιοριζουν την πολιτικη της χωρας σε διαφορετικη βαση και επανατοποθετουν τη χωρα σε διαφορετικη θεση στην Ευρωπη και στον κοσμο. Οι επιλογες αυτες ειναι ζητημα συγκεκριμενης αντιληψης ως προς τις δυνατοτητες της χωρας, οσο και πολιτικης σκεψης για τους διεθνεις συσχετισμους.
Κακα τα ψεματα, η Ελλαδα ειναι ενα ποτηρι με νερο ως τη μεση.
Αλλοι, οπως ο Κωστα Σημιτης, το ποτηρι το βλεπουν μισογεματο, δηλαδη οτι προκειται για μια ισχυρη στο Βαλκανικο χωρο δυναμη, με ελλειψεις, αδυναμιες και συγκεκριμενες παθογενειες αλλα που με συντεταγμενα βηματα μπορουσε και προσσεγγιζε την Ευρωπη.
Αλλοι, οπως ο Κωστα Καραμανλης, βλεπουν το ποτηρι μισοαδειο, θεωρουν την Ελλαδα μια περιθωριακη χωρα της Ευρωπης, υποχρεωμενη να αναπτυσσεται αυτοπεριορισμενη στα στενα και μιζερα Βαλκανικα δεδομενα.
Στο πλαισιο αυτο οι διεθνεις σχεσεις του Ελληνα Πρωθυπουργου ειναι ελαχιστες. Αρκει το τραγελαφικο γεγονος οτι ο Βρετανικος τυπος τον παρουσιασε ως Πρωθυπουργο του Καζακσταν. Απο εκει και περα αρχιζουν τα σοβαροτερα.

Καμια διαπραγματευση για το κυπριακο στη Λουκερνη.
Η Ελληνικη αποστολη περιοριστικε οικειοθελως και σκοπιμως στο δευτερευοντα ρολο του βοηθου και συμπασχοντα της κυπριακης πλευρας και οχι σε αυτον του ενεργου και συμμετοχου. Εγινε με τη σταση της, επιπλεον εμποδιο στη λυση, ερμαιο των διαθεσεων του κ. Παπαδοπουλου και δια της σιωπης υποστηρικτης του Ερντογαν. Για να νυψει και τα χειρας της ως άλλος Ποντιος Πιλατος πριν απο το δημοψηφισμα με μια διφορουμενη δηλωση.
Εν συνεχεια, η κυβερνηση απωλεσε τη μεγαλη ευκαιρια του Ελσινκι το Δεκεμβρη του 2004 για λυση των Ελληνοτουρκικων διαφορων μεσω της Χαγης, παραπεμποντας τες απο το συγκεκριμενο και σφιχτο χρονοδιαγραμμα της εδω και τωρα λυσης, σε μια χαλαρη και ανοικτη διαδικασια της ισως και καποτε λυσης.
Η επιλογη εγινε για τον ευνοητο λογο του πολιτικου κοστους αλλα και της προσαρμογης σε μια διαφορετικη αντιληψη πιο φιλοαμερικανικη. Πληρης διευκολυνση των συμμαχων Αμερικανων αρα και των Τουρκων και περιθωριοποιηση της Ευρωπης ειναι το νεο δογμα. Στηριξη της Ευρωπαϊκης πορειας της γειτονος με οσο το δυνατο λιγοτερα βαριδια (Κυπριακο) και μεταφορα μιας ενδεχομενης λυσης των μεταξυ μας διαφορων στο αγνωστο μελλον.
Τελος, η χωρα εκανε το μεγαλο πισω βημα με την αποχωρηση της απο το σκληρο πυρηνα της Ε.Ε. και την προσκοληση της στο αρμα των φιλοαμερικανων και λοιπων συμμαχων. Απο πρωτοποροι της Ευρωπαϊκης ολοκληρωσης και ενεργοι συμμετοχοι, γιναμε εμποδιο στην ολη διαδικασια και πιονι των Αμερικανων στα Βαλκανια.

Μια εξωτερικη πολιτικη διαρκους απουσιας και ακινησιας μπροστα στο φοβο της επιλογης, μια κατεξοχην συντηρητικη-φιλοατλαντικη τακτικη.

Οικονομια

Στην οικονομια, το χωρο της μεγαλυτερης κυβερνητικης παρεμβασης ως σημερα, το εργο της ΝΔ ξεκινα με την απογραφη. Η ιστορια ειναι γνωστη: με αισθημα μειονεξιας ή κομπλεξ κατωτεροτητας και προφανη την αναζητηση αλλοθι για τη μη εφαρμογη του γενναιοδωρου προεκλογικου προγραμματος της η κυβερνηση προχωρησε σε μια οχι απολυτα διαφανη απογραφη της δημοσιονομικης καταστασης. Δηλωσε με χαρα οτι τα στοιχεια της ενταξης μας στην ΟΝΕ ηταν ψευδη.
Ασχετα με το αν κανεις αποδεχεται ή οχι τους ισχυρισμους, ειναι παραλογο να επιβαλλεις με δικη σου πρωτοβουλια οικονομικη επιτηρηση απο τις Βρυξελλες, τη στιγμη που αποδεδειγμενα μεγαλες χωρες, όπως Γαλλια, Γερμανια, δεν τηρησαν απολυτα τις προϋποθεσεις της ΟΝΕ.
Αν συνδυαστει η απογραφη με τις μετεπειτα κυβερνητικες αποφασεις στην οικονομια, αντιλαμβανομαστε πως δεν προκειται για το απονεονοημενο διαβημα μια απειρης κυβερνησης, αλλα μια στρατηγικη επιλογη ασκησης νεοφιλελευθερης και αντικοινωνικης πολιτικης.
Η ΝΔ εκανε τη μεγαλυτερη φορολογικη επιδρομη μετα τη μεταπολιτευση, αφου καθε χρονο εισεπραξε 11 δις ευρω περιπου επιπλεον από φορους. Μεγαλη αυξηση εμμεσων (ΦΠΑ) και αμεσων φορων. Τα μεσαια και κατωτερα στρωματα επληγησαν πρωτοφανως, η ανεργια μειωθηκε μονο “στατιστικα”, η αναπτυξη υποχωρησε, αλλα το ΑΕΠ αυξηθηκε κατά 25%. Το CNN κατεταξε την αναθεωρηση του ΑΕΠ στις μεγαλυτερες οικονομικες γκαφες του 2006, σιγουρα οχι αδικα.
Συγχρονως, καταγραφηκε σημαντικη μειωση της φορολογησης των κερδων του κεφαλαιου, διχως να σημειωθει η απαραιτητη αναπτυξη. Το επιχειρημα οτι θα συνεβαλλε στην αναπτυξη των επιχειρησεων και τη ραγδαια καταπολεμηση της ανεργιας εχει ηδη αποδειχτει σαθρο. Το οικονομικο σχεδιο του κ. Αλογoσκουφη ολοκληρωνεται με τις ευκαιριακες ιδιωτικοποιησεις δημοσιων επιχηρησεων (ΟΤΕ) και φυσικων μονοπωλιων (λιμανια). Νεοφιλελευθερη πολιτικη ; Κερδοσκοπικη;

Αποκορυφωμα η προθεση πληρους ιδιωτικοποιησης του ΟΤΕ, με το επιχειρημα ότι θα βρεθει στρατηγικος επενδυτης που θα παρει την πλειοψηφια των μετοχων, θα αφησει το management στο δημοσιο, θα συμβαλλει στη μειωση του κοστους των υπηρεσιων και στην αναπτυξη του Οργανισμου στην Ανατολικη Ευρωπη. Δυστυχως, τετοια θαυματα μονο ο Ιησους Χριστος κανει (κατά την πετυχημενη ρηση του Κ. Μητσοτακη).
Συνεπως, η τριχρονη οικονομικη κυβερνητικη πολιτικη μπορει να χαρακτηριστει μονο ως ενα κακεκτυπο νεοφιλελευθερης συντηρητικης πολιτικης, με εντονα αντικοινωνικα στοιχεια, μηδενικη ευαισθησια, καιροσκοπικου και κερδοσκοπικου χαρακτηρα. Ο καπετανιος που υποσχεθηκε σε καθε επιβατη και αλλο προορισμο, πηγε το καραβι εκει που ηξερε με το μονο τροπο που γνωριζε.

Κρατος

Σε αυτο τον τομεα, ειναι ορατα τα αποτελεσματα της επανιδρυσης, που υστερα απο τρια χρονια εφερε σε περας η ΝΔ.
H
επανιδρυση δεν περιελαμβανε τους συμβασιουχους, παρα τις προεκλογικες υποσχεσεις. Η αναλγητη κοινωνικη πολιτικη του μεσαιου χωρου αν και αντιφατικη, εφαρμοστηκε πληρως.
Η επανιδρυση επεβαλε την περιθωριοποιηση του ΑΣΕΠ και την επιβολη της διαβλητης συνεντευξης για τις δημοσιες προσληψεις.
Η επανιδρυση συμπεριελαμβανε την τοποθετηση των κουμπαρων σε καιριες θεσεις στο δημοσιο τομεα μαζι με την κρατικοποιηση του 70 % της Κεντρικης Επιτροπης της ΝΔ. και περιπου 30 παραιτησεις για σκανδαλα. Στο ζητημα αυτο η ΝΔ εγινε ενα χειροτερο ΠαΣοΚ στη θεση του κακου ΠαΣοΚ. Και όλα αυτά προκλητικα, όταν η παραταξη αφειδως ηθικολογουσε σε βαρος των προηγουμενων και μετ’ επαινων διακυρηττε το σεμνο και ταπεινο δρομο της διακυβερνησης.

Τελος, η επανιδρυση ειχε αναγκη απο μια εκ Μπαϊρακταρη επιθεση κατα των οργανωμενων συμφεροντων για δημαγωγικους λογους, με χαρακτηρισμους αναλογους του χωρου που ειπωθηκαν.
Διασυρμος στην Ε.Ε. για το βασικο μετοχο, διχως στοχο και αποτελεσμα και ακαμια ρυθμιση για το ραδιοτηλεοτπικο τοπιο επι 3 χρονια, παρα μια συνεχης συζητηση περι ενος επικειμενου νομοσχεδιου…

Επιστεγασμα της αλλοτε ανυπαρκτης, αλλοτε ατολμης και αλλοτε επιβλαβους μεταρρυθμιστικης πολιτικης η αναθεωρηση του Συνταγματος. Μια βιαστικη και κενη ουσιαστικου περιεχομενου Αναθεωρηση.


Χωρις να εχει συμπληρωθει καν η απαιτουμενη πενταετια απο την προηγουμενη Αναθεωρηση, η κυβερνηση εσπευσε να ανακοινωσει την προθεση της για μια νεα που κατ' ουσια θα λειτουργουσε ως προσχημα των χαρακτηριζομενων απο την ιδια μεταρρυθμισεων.
Αφορουσε μοναχα ρουσφετολογικες εξυπηρετησεις αλλων παραγοντων. Επελεξε να αναθεωρησει το αρθρο 16, ωστε να απελευθερωσει την αγορα της Εκπαιδευσης και το αρθρο 24, για να αποχαρακτηριστουν χιλιαδες στρεμματα δασους,
και να αυξησει τους βουλευτες επικρατειας προς ικανοποιηση της θελησης του εκαστοτε Αρχηγου του κομματος. Δε δεχτηκε καμια προταση απο αυτες της αντιπολιτευσης.
Η ΝΔ απεδειξε περιτρανα πως χρησιμοποιουσε το επιμαχο αρθρο ωστε να εγκλωβισει την ηγεσια του ΠαΣοΚ και να διασπασει τη δημοκρατικη παραταξη.

Δημοσια ασφαλεια

Στα ζητηματα ασφαλειας εχει επικρατησει μια εξωφθαλμα δεξια πολιτικη κασταστολης, ελεγχου και πολλαπλης χειραγωγησης της κοινωνιας και πρωτιστως της νεολαιας. Ο νυν υπουργος λειτουργησε ως μεγαλοσυνδικαλιστης, δημαγωγωντας εντος των σωματων ασφαλειας και επιτρεποντας εκτροπες. Δικαιολογησε την αδικαιολογητη συμπεριφορα αστυνομικων στις διαδηλωσεις και ενισχυσε την κομματικοποιηση της αστυνομιας με τραγικα αποτελεσματα. Χαρακτηριστικη η αποδομηση της αντιτρομοκρατικης.

Επιπλεον, δοθηκε δια στοματος υπουργου η δυνατοτητα σε αλλους μεγαλοσυνδικαλιστες, πλην του υπουργου, να κατηγορουν ανοικτα πολιτικα κομματα και να αμφισβητουν τη νομιμοτητα τους !

Ολα αυτα σε ενα χρονο και ενα μηνα, γιατι τα προηγουμενα δυο, η ηγεσια ηταν αλλη. Συγκεκριμενα ηταν αυτη που χρησιμοποιουσε το υπουργειο για δημοσιες σχεσεις, επιτρεποντας συγχρονως τις απαγωγες Πακιστανων. Μνημειο προχειροτητας, ανικανοτητας και ελλειψης πολιτικης ευθιξιας η υποθεση των υποκλοπων.

Παιδεια

Last but not least, oπως λενε και οι Αμερικανοι, η Παιδεια. Τα λογια ειναι περιττα… Μια διαρκης και απροσδιοριστη συγκρουση με την εκπαιδευτικη κοινοτητα, για μεταρρυθμισεις-φαντασματα, ατολμες, προχειρες και υστερα απο προσχηματικο διαλογο. Μονη λογικη εξηγηση της κυβερνητικης πολιτικης, η ακραια νεοφιλελευθερη αντιμετωπιση της Εκπαιδευσης με στοχο την απορρυθμιση της και την εγκαταληψη της στα χερια των ιδιωτικων συμφεροντων.

Συμπερασμα

Δεν προκειται για νεα αλλα για αναπαλαιωμενη διακυβερνηση.
Δεν προκειται για κομμα μεσαιου χωρου, αλλα γνησιου δεξιου και συντηρητικου.
Το πολιτικο συστημα σημερα πασχει κυριως απο την ανικανοτητα της ΝΔ.

Ειναι σιγουρα η χειροτερη κυβερνηση μεταπολιτευτικα και με βεβαιοτητα θα γινει η δεξιοτερη κυβερνηση μετα τις εκλογες. Είναι τοσο αναποφευκτο οσο και καταστροφικο.

buzz it!

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2007

Η ηλεκτρονικη μας δημοσκοπηση

Μετα απο 12 ημερες, χαρη στη συμμετοχη αρκετων συν-bloggers που επισκεφτηκαν το blog και ψηφισαν σχετικα με το νεο νομο-πλαισιο για τα πανεπιστημια, τα αποτελεσματα διαμορφωθηκαν ως εξης: 41% (7) ναι ο νομος μπορει να αναβαθμισει τα πανεπιστημια, 59 % (10) οχι δε μπορει. Ευχαριστω για τη συμμετοχη σας.

Η δημοσκοπηση θα συνεχιστει στο http://fiveideas.blogspot.com, οπου εχουμε ηδη ξεκινησει εναν εποικοδομητικο διαλογο για τις αλλαγες στην τριτοβαθμια εκπαιδευση. Ευχαριστω οσους μεχρι τωρα εχουν εκφρασει εκει τις δικιες τους 5 ιδεες και ελπιζω συντομα και αλλοι να κανουν το ιδιο. Αξιζει τον κοπο.

Με την ευκαιρια της συμπληρωσης 3 χρονων διακυβερνησης απο τη Ν.Δ. θα ανεβασω μια νεα σχετικη δημοσκοπηση και ενα αναλογο post.

buzz it!

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2007

Μια δικαιη κοινωνια: ο μονος ρεαλιστικος στοχος

Το προγραμμα του ΠαΣοΚ που παρουσιαζεται αυτες τις μερες εχει ως βασικο συνθημα και στοχο μια "Δικαιη κοινωνια". Θεωρω αυτη την επιλογη εξαιρετικη πετυχημενη και πολιτικα ορθη, τοσο ως επικοινωνιακο ορο, οσο και ως ιδεολογικη πλατφορμα.

Μετα την καταρρευση του υπαρκτου σοσιαλισμου και τη σχεδον πληρη επικρατηση του καπιταλισμου σε παγκοσμιο επιπεδο, οι στοχοι ενος Ευρωπαϊκου Κεντροαριστερου Σοσιολαδημοκρατικου κομματος πρεπει να ειναι ο εξανθρωπισμος του καπιταλισμου, η ποιοτικη αναβαθμιση της ζωης και η διαφυλαξη των ανθρωπινων δικαιωματων. Μια δικαιη κοινωνια εν ολιγοις.

Δε ζουμε πια στην εποχη των μεγαλων πολιτικων παθων και ιδεολογικων διαφορων, δεν υπαρχει πλεον το διπολο καπιταλισμος-σοσιαλισμος. Η αντιθεση εχει αλλαξει επιπεδο εδω και δεκαπεντε χρονια, ενω η οικονομικη πολιτικη που ειναι κι ο θεμελιωδης αξονας της εφαρμογης της πολιτικης εχει περασει σε μεγαλο βαθμο στον κεντρικο ελεγχο των Βρυξελλων.

Η συγχρονη Κεντροαριστερα οφειλει να εκφραζει προοδευτικες ιδεες ως προς την αμβλυνση των κοινωνικων διαφορων, την προστασια των μειοψηφιων, την προωθηση της τεχνολογιας, την πολιτικη διαφανεια, την αντιμετωπιση της εγκληματικοτητας και της τρομοκρατιας με σεβασμο στα ανθρωπινα δικαιωματα και κυριως την καταπολεμηση των περιβαλλοντολογικων προβληματων.
Επιπλεον στην Ελλαδα, η συγχρονη Κεντροαριστερα πρεπει να αναδιαρθρωσει τη μορφη διοικησης του κρατους, να αναζωογονησει το πολιτικο συστημα εχισχυοντας τη συμμετοχη του πολιτη και να μεταρρυθμισει με ρηξικελευθο πνευμα την παιδεια και την υγεια.

Το προγραμμα που παρουσιαζει το ΠαΣοΚ αγγιζει αυτους τους τομεις και σε ορισμενα θεματα με ιδιαιτερα θετικο τροπο. Απο τα πλεον ικανοποιητικα σημειωνω: ρεαλιστικες προτασεις για το περιβαλλον με μοντελα βιωσιμης ανπτυξης και προωθηση των ανανεωσιμων πηγων ενεργειας , προτασεις για διαδοση και αξιποιηση της τεχνολογιας, την αλλαγη του συστηματος διακυβερνησης και του εκλογικου συστηματος (διχως ευρεια συναινεση ειναι ασκοπη), την αντιμετωπιση της ανεργιας
και τη δικαιοτερη φορολογια.

Αυτο ειναι ενα συντομο σχολιο για τη δικαιη κοινωνια μεχρι να γινουν γνωστες οι λεπτομεριες.


buzz it!