Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007

H ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΕΝΤΟΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ

Το πόρισμα Ζορμπά επιτέλους δημοσιοποιήθηκε ! 8 μήνες μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης των ομολόγων και 25 μέρες πριν τις εκλογές φέρνει στο προσκήνιο το μοναδικό θέμα, που τείνει να καταστεί και διακύβευμα αυτών των εκλογών, την διαφάνεια στην πολιτική ζωή. Η απολύτως πετυχημένη επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ άλλωστε έχει καταφέρει να αποσιωπήσει από το δημόσιο διάλογο της προεκλογικής περιόδου κορυφαία θέματα όπως η Παιδεία, το Ασφαλιστικό, η Πράσινη ανάπτυξη, το νέο μοντέλο διοίκησης της χώρας.

Το πόρισμα λοιπόν επαναφέρει το ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής ως διακύβευμα των εκλογών, εντείνοντας παράλληλα την εντύπωση της αφερεγγυότητας αμφότερων των κομμάτων εξουσίας επί του θέματος.

Οδηγούμαστε σε μια πολιτική μάχη με ένα θέμα σημαντικό αλλά όχι το σημαντικότερο, με την απογοήτευση για τους θεσμούς και τον πολιτικό κόσμο να εντείνεται, με το φαβορί να επιβάλλει άνετα τους όρους του, με περιορισμένο δημοκρατικό διάλογο.

Ο κόσμος μοιάζει εγκλωβισμένος και απογοητευμένος και με βαριά καρδιά η πλειοψηφία δείχνει έτοιμη να συμβιβαστεί με την ανίκανη κυβέρνηση και να της χαρίσει παράταση ζωής. Οι προοδευτικοί άνθρωποι της Κεντροαριστεράς δικαίως δεν δείχνουν πεπεισμένοι από το ΠΑΣΟΚ και πολλοί εξ αυτών εκφράζονται στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο τρόπος λειτουργίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν εκφράζει πια αξιοπιστία διακυβέρνησης και τα πρόσωπα που τον περιστοιχίζουν ομοίως.

Με αυτές τις συνθήκες πεποίθηση μου είναι πως η χώρα θα χάσει στις εκλογές άλλη μια ευκαιρία και αυτές θα αποτελέσουν μια παρένθεση στην κακή και αποτυχημένη νεοδημοκρατική διακυβέρνηση. Θα αρχίσει όμως η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της, την ένταση των κοινωνικών προβλημάτων, τις διεργασίες στον προοδευτικό χώρο.

buzz it!

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007

Oι Ελληνες bloggers πρέπει να έχουν λόγο και θέση στις εκλογές

Πιστεύω ακράδαντα πως όπως συνέβει στη Γαλλία, όπως γίνεται και στις ΗΠΑ, οι Έλληνες bloggers οφείλουν να πάρουν μέρος στην προεκλογική αντιπαράθεση και να δώσουν το δικό τους στίγμα σε μια καθαρά πολιτική διαδικασία που η κυβέρνηση πλασάρει ως απολίτικο προϊόν. Έχουμε χρέος όσοι πιστεύουμε πως η συμμετοχική δημοκρατία και ο πολιτικός διάλογος προωθούνται από το διαδίκτυο να πάρουμε θέση.

Προτείνω να δημιουργήσουμε ένα ιστολόγιο που θα συγκεντρώσει τις δικιές μας απόψεις για αυτές τις εκλογές, που θα στηρίξει το διάλογο πάνω στα ζητήματα της προεκλογικής αντζέντας και αν καταστεί δυνατό να καταλήξει σε ένα κοινό μήνυμα που θα διαδοθεί στη blogoσφαιρα.

Ας δώσουμε στον Έλληνα blogger τη θέση που του αξίζει σε αυτές τις εκλογές !

Υ.Γ. Όσοι συνbloggers συμφωνούν ας αποστείλουν e-mail. Προσκαλώ όλους όσους διαβάζουν αυτό το ιστολόγιο και συμφωνούν ή διαφωνούν με τα γραφόμενα.

buzz it!

ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ !

Η κυβέρνηση με 165 βουλευτές και τη μεγαλύτερη περίοδο χάριτος που είχε μεταπολιτευτικά κυβερνητική πλειοψηφία, με άφθαρτο πρωθυπουργό και άνεση κινήσεων ζητά σήμερα εκλογές ώστε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις με 154 βουλευτές, μικρότερη ευχέρεια κινήσεων, περιορισμένο χρόνο και τους δελφίνους να τρέχουν... αυτά από το θεσμικό πρωθυπουργό.

buzz it!

Κυριακή 5 Αυγούστου 2007

Στρατός κατοχής σε ανυπότακτη πολιτεία ;

"Το συμπέρασμα είναι πως, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, η νέα Δεξιά δεν έχει πολιτική αυτοπεποίθηση. Η ιδεολογική αυτάρκεια μιας Θάτσερ, ενός Ρήγκαν ή ενός Κολ ανήκουν στο παρελθόν. Τα δεξιά κόμματα της εποχής μας νιώθουν λίγο σαν στρατός κατοχής σε ανυπότακτη χώρα. Αν και αυτό τα οδηγεί σε ακραίες ή στρεβλές πολιτικές συμπεριφορές, είναι μια διαπίστωση που δικαιολογεί αισιοδοξία. Αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι οι προοδευτικές αριστερές αξίες έχουν επικρατήσει στην πολιτική. Άρα- παρά τις αποστασίες ή τις συκοφαντίες- είναι αναπόφευκτο ότι θα επανέλθουν και αυτοί που τις εκφράζουν."

Με αυτή την ελπιδοφόρα διαπίστωση καταλήγει το άρθρο του Δ. Μητρόπουλου στα ΝΕΑ του Σαββάτου. Με την πίστη δηλαδή πως η Ευρωπαϊκή κοινωνία είναι διαποτισμένη από αριστερές αξίες και ιδέες, τις οποίες σε μια περίοδο δεξιάς πολιτικής κυριαρχίας δεν αποβάλει και συνεχίζει ενδόμυχα να αναζητεί τρόπους έκφρασης.

Αν η διαπίστωση είναι ορθή και συγχρόνως αποδεχθούμε το αξίωμα πως η πολιτική είναι η τέχνη της επίτευξης πολιτικής και ιδεολογικής κυριαρχίας σε μια κοινωνία τότε καταλήγουμε στο παράδοξο: η σημερινή κυβερνώσα νέο-δεξιά να έχει επικρατήσει πολιτικά αλλά να μην έχει επιβάλλει μια ουσιαστική ιδεολογική κυριαρχία.

Εξ ου και η αποτυχία της πολιτικής της, στηριζόμενη σε ασθενή ιδεολογήματα (ενίοτε καθαρά επικοινωνιακά κατασκευάσματα) είτε της λαϊκίστικης δεξιάς, είτε της σκληρής και αντιδραστικής δεξιάς, είτε της νεοφιλελεύθερης οικονομικής και κοινωνικής θεωρίας και δίχως να υπάρχουν οι βάσεις (στήριξη από τον πνευματικό κόσμο, επικοινωνία με τη λαϊκή βάση) δεν καταφέρνει να προτείνει λύσεις αποδεκτές και υλοποιήσιμες. Υπάρχει μια κοινωνία με συγκεκριμένη (αριστερόστροφη) κατεύθυνση που αδυνατεί να εκφρασθεί και μια κυβερνητική πολιτική (δεξιόστροφη) που εκφράζεται αλλά αδυνατεί να επιβληθεί σε βάθος.

Το παράδοξο μοιάζει πολύ καλό για να είναι και αληθινό… ακόμα και αν συμφωνήσουμε πως ζούμε σε μια ευρωπαϊκή πολιτική κοινωνία με βαθειά αριστερές πεποιθήσεις και ιδέες, η ιδεολογική καθαρότητα των πολιτικών λόγων και έργων του κ. Σαρκοζύ στη Γαλλία από τη στιγμή που έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία των Γάλλων γεννά ερωτηματικά για τον τρόπο αντίδρασης μπροστά στη δεξιά επέλαση. Εκτός αν είμαστε όλοι, ή μάλλον οι περισσότεροι, αριστεροί σε κρίση και σκεπτικιστές ως προς τα αποτελέσματα της αριστερής και σοσιολδημοκρατικής πολιτικής και πειραματιζόμαστε με το νεοφιλελευθερισμό της δεξιάς. Ίσως…

Σε κάθε περίπτωση, η κρίση της αριστεράς και του κοινωνικού κράτους οδηγούν σε μια γενικευμένη εντύπωση υποχώρησής της απέναντι στα νέα δεδομένα της εποχής μας, της παγκοσμιοποιημένης και φιλελεύθερης οικονομίας, των hedge funds, της ενεργειακής αστάθειας και της εν γένει διεθνοποίησης των προβλημάτων περιγράφεται με μια «καβαφική παραδοξολογία». Από τη μια, φυλά Θερμοπύλες (αρχές και αξίες του κοινωνικού κράτους και πολιτικές ελευθερίες) και αντιμάχεται κάθε προσπάθεια ενάντια στα κεκτημένα της, αδυνατώντας όμως να επεκτείνει, να προσαρμόσει και να εκσυγχρονίσει τα ιδανικά του κοινωνικού κράτους. Από την άλλη, αδρανεί περιμένοντας τους βαρβάρους (τη Δεξιά εν προκειμένω) να δώσουν τις λύσεις και τις απαντήσεις στις προκλήσεις της νέας εποχής και εκ των υστέρων να συγκρουστεί αντί να προπορευτεί, να κυριαρχήσει πολιτικά και να προωθήσει τις δικιές της λύσεις. Το ζήτημα είναι όταν οι πρώτοι ολοκληρώσουν το (επιεικώς) κακό τους έργο και αναδειχτεί η αναποτελεσματικότητά τους στα μάτια του λαού να μην αναρωτιούνται οι δεύτεροι: « και τώρα τι θα γενούμε χωρίς βαρβάρους; ».

buzz it!