Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Υπερβαση

Η εκλογη του Ομπαμα στη θεση του προεδρου των ΗΠΑ θα ειναι μια ειλικρινης κινηση των αμερικανων να ανανεωσουν το διεθνες προφιλ τους, να υπερβουν τις εσωτερικες τους συγκρουσεις και ρατσιστικες ιδεες και να ανατρεψουν ο υπαρχον πολιτικο κατεστημενο, συμβολο του οποιο μπορουμε να χαρακτηρισουμε τη Χιλαρι.

Η εκλογη του πρωτου μαυρου προεδρου στην ιστορια της χωρας, οσο και αν η πορεια του μοιζει πολυ με μια συνηθισμενη πορεια λευκου αμερικανου, αποτελει μια υπερβαση, μια τομη. Η δε επιλογη του ιδιου του Μπαρακ Ομπαμα να μην εμφανισθει ως σκληροπυρηνικος εκπροσωπος μιας μειονοτητας που διεκδικει δικαιωματα και πολιτικη αποκατασταση, υπερβαίνοντας το προτυπο του "οργισμενου ακτιβιστη" κανει ακομα πιο σημαντικη την εκλογη του.

Η αποστασιοποιηση απο απαρχαιωμενες, στερεοποιημενες και ξεπερασμενες ιδεολογιες και η επιλογη του να συνθετει στοιχεια της Δεξιας και της Αριστερας αποτελει αλλο ενα στοιχειο που τον διαφοροποιει, οχι επειδη κανει αυτη την δημιουγικη πολιτικη επιλογη, που ειναι περιπου δεδομενη και αναγκαστικη σημερα, οσο γιατι ειναι απο τους λιγους που το παραδεχεται.

Τελος, το γεγονος και μονο πως δεν αποτελει μερος του πολιτικου και οικονομικου κατεστημενου της Αμερικης οπως η Χιλαρι Κλιντον ειναι ενα ελπιδοφορο στοιχειο στο βαθμο που πιστευει οτι οντως μπορει να αλλαξει το κατεστημενο και να συγκρουστει μαζι του.

Κυριοτερο ομως ειναι πως η εκλογη του στη θεση του Προεδρου, αν φθασει ως εκει, θα ειναι μυνημα των Αμερικανων πως ξανανοιγουν το παραθυρο τους στον κοσμο, θα ειναι επιλογη εξωστρεφειας και ανανεωσης του διεθνους τους προφιλ, κατεστρεμενο σημερα απο Μπους.

Σε καθε περιπτωση, η αμερικανοι εχουν στα χερια τους της ευκαιρια να διορθωσουν τα λαθη του Μπους με μια ανατρεπτικη επιλογη.

buzz it!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή μας:
http://www.apomesa.info/2008/01/blog-post_2469.html

Ανώνυμος είπε...

Δείτε το νέο βίντεο για την κατάρρευση των φοβικών-επιθετικών Μάγια από αδυναμία προσαρμογής στην ξηρασία, που έγινε μετά από ΨΥΞΗ των ωκεανών και λιγότερες βροχές, όπως ακριβώς συμβαίνει ΣΗΜΕΡΑ:
http://klimatika.blogspot.com/2008/01/die8nis-ekehiria-alilovoi8ia.html

S G είπε...

"Η δε επιλογη του ιδιου του Μπαρακ Ομπαμα να μην εμφανισθει ως σκληροπυρηνικος εκπροσωπος μιας μειονοτητας που διεκδικει δικαιωματα και πολιτικη αποκατασταση, υπερβαίνοντας το προτυπο του "οργισμενου ακτιβιστη" κανει ακομα πιο σημαντικη την εκλογη του."

πες απλα οτι κανει την εκλογη του δυνατη. Αν το επαιζε οργισμενος μαυρος πανθηρας δεν θα ειχε καμμια απολυτως ελπιδα.