Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

Κείμενο για τη Νέα Κεντροαριστερά (1)

Eπείδη η συζήτηση για το ΠΑΣΟΚ έχει φουντώσει και μόνο πολιτική δεν είναι, διατυπώνω ξεκάθαρα τις απόψεις μου για ένα νέο ΠΑΣΟΚ, μια νέα Κεντροαριστερή Ενιαία Δημοκρατική Κυβερνώσα Παράταξη. Ελπίδα μου είναι να προκαλέσω και εγώ το διάλογο επί των ιδεών και όχι των προσώπων.

Νέο κόμμα

Ένα νέο κίνημα απαιτεί μια διαφορετική, ανατρεπτική δομή προσαρμοσμένη στις κοινωνικές ανάγκες και τις σύγχρονες απαιτήσεις. Η αυτο-οργάνωση και η κοινωνία των πολιτών είναι κομβικά σημεία αυτής της ριζοσπαστικής διαδικασίας. Προσωπικά, θεωρώ αναγκαία την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, τόσο σε επίπεδο ιδεών και προσώπων, όσο και σε σημειολογικό με νέο σύμβολο και τίτλο.

Μία νέα δομή, πιο χαλαρή που θα ενισχύσει το συλλογικό χαρακτήρα της ηγεσίας, θα εγκαταλείψει τον αρχηγισμό και θα επανασυνδέσει το κίνημα με την υγιή του βάση, εξαφανίζοντας τον καθεστωτισμό. Χρήσιμες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι:

- Προγραμματικές συμφωνίες με φορείς, κόμματα, ΜΚΟ, λοιπά κινήματα για συγκεκριμένες δράσεις. Επανασύνδεση με την κοινωνική αριστερά.

- Εκλογή προέδρου ανά 4 χρόνια, με ανοικτή ψηφοφορία, μόνο για 3 θητείες
(όπως ισχύει)

- Τακτικό συνέδριο ανά διετία που θα ψηφίζει το κυβερνητικό πρόγραμμα με πλειοψηφία άνω των 2/3. Η εκλογή των συνέδρων θα γίνεται από τα μέλη και τους φίλους (με ποσόστωση) του κόμματος. Θα προηγείται εξαντλητική και ουσιαστική προσυνεδριακή συζήτηση. Για κρίσιμα θέματα θα γίνεται εσωκομματικό δημοψήσμα που θα εγκρίνει και το πρόγραμμα στην τελική μορφή του.

- Εκλογή Εκτελεστικής Επιτροπής (300 μελών) και Πολιτικού Συμβουλίου (14 μελών) από το Συνέδριο. Επίσης από το συνέδριο θα εκλέγεται και ο Γραμματέας ως ανεξάρτητο κομματικό όργανο υπεύθυνο για την ενότητα και την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ με αδυναμία να είναι υποψήφιος πρόεδρος αμέσως μετά την παραίτησή του. Ανώτατο όριο εκλογής σε κάθε όργανο 4 θητείες.

- Κατοχύρωση τάσεων και άλλων οργανώσεων με την αναγνώρισή τους από το Συνέδριο του κόμματος.

- Δημιουργία Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου, όταν το κόμμα είναι στην αντιπολίτευση, με ασυβίβαστο με τη θέση στο Πολιτικό Συμβούλιο. Ανάλογα όταν το κόμμα βρίσκεται στην εξουσία με αποχωρισμό των υπουργών από τις κομματικές τους θέσεις.

- Ασυμβίβαστο κυβερνητικής θέσης με πολιτική στο κόμμα.

- Ανώτατο όριο εκλογής βουλευτών 3 θητείες ή εναλλακτικά παραίτηση ανά διετία των βουλευτών με στόχο την πλήρη ανανέωση της κοινοβουλευτικής εβδομάδας.

- Aπόλυτη ψηφιοποίηση το κόμματος με στόχο την αποκέντρωσή του και τη χρήση του διαδυκτίου για την κινητοποίηση των πολιτών.


buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: