Παρασκευή 2 Μαρτίου 2007

Μια δικαιη κοινωνια: ο μονος ρεαλιστικος στοχος

Το προγραμμα του ΠαΣοΚ που παρουσιαζεται αυτες τις μερες εχει ως βασικο συνθημα και στοχο μια "Δικαιη κοινωνια". Θεωρω αυτη την επιλογη εξαιρετικη πετυχημενη και πολιτικα ορθη, τοσο ως επικοινωνιακο ορο, οσο και ως ιδεολογικη πλατφορμα.

Μετα την καταρρευση του υπαρκτου σοσιαλισμου και τη σχεδον πληρη επικρατηση του καπιταλισμου σε παγκοσμιο επιπεδο, οι στοχοι ενος Ευρωπαϊκου Κεντροαριστερου Σοσιολαδημοκρατικου κομματος πρεπει να ειναι ο εξανθρωπισμος του καπιταλισμου, η ποιοτικη αναβαθμιση της ζωης και η διαφυλαξη των ανθρωπινων δικαιωματων. Μια δικαιη κοινωνια εν ολιγοις.

Δε ζουμε πια στην εποχη των μεγαλων πολιτικων παθων και ιδεολογικων διαφορων, δεν υπαρχει πλεον το διπολο καπιταλισμος-σοσιαλισμος. Η αντιθεση εχει αλλαξει επιπεδο εδω και δεκαπεντε χρονια, ενω η οικονομικη πολιτικη που ειναι κι ο θεμελιωδης αξονας της εφαρμογης της πολιτικης εχει περασει σε μεγαλο βαθμο στον κεντρικο ελεγχο των Βρυξελλων.

Η συγχρονη Κεντροαριστερα οφειλει να εκφραζει προοδευτικες ιδεες ως προς την αμβλυνση των κοινωνικων διαφορων, την προστασια των μειοψηφιων, την προωθηση της τεχνολογιας, την πολιτικη διαφανεια, την αντιμετωπιση της εγκληματικοτητας και της τρομοκρατιας με σεβασμο στα ανθρωπινα δικαιωματα και κυριως την καταπολεμηση των περιβαλλοντολογικων προβληματων.
Επιπλεον στην Ελλαδα, η συγχρονη Κεντροαριστερα πρεπει να αναδιαρθρωσει τη μορφη διοικησης του κρατους, να αναζωογονησει το πολιτικο συστημα εχισχυοντας τη συμμετοχη του πολιτη και να μεταρρυθμισει με ρηξικελευθο πνευμα την παιδεια και την υγεια.

Το προγραμμα που παρουσιαζει το ΠαΣοΚ αγγιζει αυτους τους τομεις και σε ορισμενα θεματα με ιδιαιτερα θετικο τροπο. Απο τα πλεον ικανοποιητικα σημειωνω: ρεαλιστικες προτασεις για το περιβαλλον με μοντελα βιωσιμης ανπτυξης και προωθηση των ανανεωσιμων πηγων ενεργειας , προτασεις για διαδοση και αξιποιηση της τεχνολογιας, την αλλαγη του συστηματος διακυβερνησης και του εκλογικου συστηματος (διχως ευρεια συναινεση ειναι ασκοπη), την αντιμετωπιση της ανεργιας
και τη δικαιοτερη φορολογια.

Αυτο ειναι ενα συντομο σχολιο για τη δικαιη κοινωνια μεχρι να γινουν γνωστες οι λεπτομεριες.


buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: