Τρίτη 6 Μαρτίου 2007

Happy birthday to you (dear ND) ! to us what ?

Καταρχην δεν εχω καμια πεποιθηση οτι η ΝΔ ασκησε ουσιαστικη και μεταρρυθμιστικη πολιτικη. Η πολιτικη της ηταν καθαρα επικοινωνιακη. Μια διαρκης εντυπωσιοθηρια και ενα κυνηγι δημοσκοπησεων, που δημιουργουσε ψευδεπιγραφες κοινωνικες συμμαχιες, ενω κατ’ ουσια εκμεταλλευοταν μια ορατη συντηρητικη στροφη της Ελληνικης κοινωνιας και ενισχυε τον αυτισμο, την εσωστρεφια και στασιμοτητα της κοινης γνωμης.

Για του λογου το αληθες:

Εξωτερικη πολιτικη

Στον τομεα αυτο, εχουν γινει μια σειρα απο στρατηγικες επιλογες που επαναπροσδιοριζουν την πολιτικη της χωρας σε διαφορετικη βαση και επανατοποθετουν τη χωρα σε διαφορετικη θεση στην Ευρωπη και στον κοσμο. Οι επιλογες αυτες ειναι ζητημα συγκεκριμενης αντιληψης ως προς τις δυνατοτητες της χωρας, οσο και πολιτικης σκεψης για τους διεθνεις συσχετισμους.
Κακα τα ψεματα, η Ελλαδα ειναι ενα ποτηρι με νερο ως τη μεση.
Αλλοι, οπως ο Κωστα Σημιτης, το ποτηρι το βλεπουν μισογεματο, δηλαδη οτι προκειται για μια ισχυρη στο Βαλκανικο χωρο δυναμη, με ελλειψεις, αδυναμιες και συγκεκριμενες παθογενειες αλλα που με συντεταγμενα βηματα μπορουσε και προσσεγγιζε την Ευρωπη.
Αλλοι, οπως ο Κωστα Καραμανλης, βλεπουν το ποτηρι μισοαδειο, θεωρουν την Ελλαδα μια περιθωριακη χωρα της Ευρωπης, υποχρεωμενη να αναπτυσσεται αυτοπεριορισμενη στα στενα και μιζερα Βαλκανικα δεδομενα.
Στο πλαισιο αυτο οι διεθνεις σχεσεις του Ελληνα Πρωθυπουργου ειναι ελαχιστες. Αρκει το τραγελαφικο γεγονος οτι ο Βρετανικος τυπος τον παρουσιασε ως Πρωθυπουργο του Καζακσταν. Απο εκει και περα αρχιζουν τα σοβαροτερα.

Καμια διαπραγματευση για το κυπριακο στη Λουκερνη.
Η Ελληνικη αποστολη περιοριστικε οικειοθελως και σκοπιμως στο δευτερευοντα ρολο του βοηθου και συμπασχοντα της κυπριακης πλευρας και οχι σε αυτον του ενεργου και συμμετοχου. Εγινε με τη σταση της, επιπλεον εμποδιο στη λυση, ερμαιο των διαθεσεων του κ. Παπαδοπουλου και δια της σιωπης υποστηρικτης του Ερντογαν. Για να νυψει και τα χειρας της ως άλλος Ποντιος Πιλατος πριν απο το δημοψηφισμα με μια διφορουμενη δηλωση.
Εν συνεχεια, η κυβερνηση απωλεσε τη μεγαλη ευκαιρια του Ελσινκι το Δεκεμβρη του 2004 για λυση των Ελληνοτουρκικων διαφορων μεσω της Χαγης, παραπεμποντας τες απο το συγκεκριμενο και σφιχτο χρονοδιαγραμμα της εδω και τωρα λυσης, σε μια χαλαρη και ανοικτη διαδικασια της ισως και καποτε λυσης.
Η επιλογη εγινε για τον ευνοητο λογο του πολιτικου κοστους αλλα και της προσαρμογης σε μια διαφορετικη αντιληψη πιο φιλοαμερικανικη. Πληρης διευκολυνση των συμμαχων Αμερικανων αρα και των Τουρκων και περιθωριοποιηση της Ευρωπης ειναι το νεο δογμα. Στηριξη της Ευρωπαϊκης πορειας της γειτονος με οσο το δυνατο λιγοτερα βαριδια (Κυπριακο) και μεταφορα μιας ενδεχομενης λυσης των μεταξυ μας διαφορων στο αγνωστο μελλον.
Τελος, η χωρα εκανε το μεγαλο πισω βημα με την αποχωρηση της απο το σκληρο πυρηνα της Ε.Ε. και την προσκοληση της στο αρμα των φιλοαμερικανων και λοιπων συμμαχων. Απο πρωτοποροι της Ευρωπαϊκης ολοκληρωσης και ενεργοι συμμετοχοι, γιναμε εμποδιο στην ολη διαδικασια και πιονι των Αμερικανων στα Βαλκανια.

Μια εξωτερικη πολιτικη διαρκους απουσιας και ακινησιας μπροστα στο φοβο της επιλογης, μια κατεξοχην συντηρητικη-φιλοατλαντικη τακτικη.

Οικονομια

Στην οικονομια, το χωρο της μεγαλυτερης κυβερνητικης παρεμβασης ως σημερα, το εργο της ΝΔ ξεκινα με την απογραφη. Η ιστορια ειναι γνωστη: με αισθημα μειονεξιας ή κομπλεξ κατωτεροτητας και προφανη την αναζητηση αλλοθι για τη μη εφαρμογη του γενναιοδωρου προεκλογικου προγραμματος της η κυβερνηση προχωρησε σε μια οχι απολυτα διαφανη απογραφη της δημοσιονομικης καταστασης. Δηλωσε με χαρα οτι τα στοιχεια της ενταξης μας στην ΟΝΕ ηταν ψευδη.
Ασχετα με το αν κανεις αποδεχεται ή οχι τους ισχυρισμους, ειναι παραλογο να επιβαλλεις με δικη σου πρωτοβουλια οικονομικη επιτηρηση απο τις Βρυξελλες, τη στιγμη που αποδεδειγμενα μεγαλες χωρες, όπως Γαλλια, Γερμανια, δεν τηρησαν απολυτα τις προϋποθεσεις της ΟΝΕ.
Αν συνδυαστει η απογραφη με τις μετεπειτα κυβερνητικες αποφασεις στην οικονομια, αντιλαμβανομαστε πως δεν προκειται για το απονεονοημενο διαβημα μια απειρης κυβερνησης, αλλα μια στρατηγικη επιλογη ασκησης νεοφιλελευθερης και αντικοινωνικης πολιτικης.
Η ΝΔ εκανε τη μεγαλυτερη φορολογικη επιδρομη μετα τη μεταπολιτευση, αφου καθε χρονο εισεπραξε 11 δις ευρω περιπου επιπλεον από φορους. Μεγαλη αυξηση εμμεσων (ΦΠΑ) και αμεσων φορων. Τα μεσαια και κατωτερα στρωματα επληγησαν πρωτοφανως, η ανεργια μειωθηκε μονο “στατιστικα”, η αναπτυξη υποχωρησε, αλλα το ΑΕΠ αυξηθηκε κατά 25%. Το CNN κατεταξε την αναθεωρηση του ΑΕΠ στις μεγαλυτερες οικονομικες γκαφες του 2006, σιγουρα οχι αδικα.
Συγχρονως, καταγραφηκε σημαντικη μειωση της φορολογησης των κερδων του κεφαλαιου, διχως να σημειωθει η απαραιτητη αναπτυξη. Το επιχειρημα οτι θα συνεβαλλε στην αναπτυξη των επιχειρησεων και τη ραγδαια καταπολεμηση της ανεργιας εχει ηδη αποδειχτει σαθρο. Το οικονομικο σχεδιο του κ. Αλογoσκουφη ολοκληρωνεται με τις ευκαιριακες ιδιωτικοποιησεις δημοσιων επιχηρησεων (ΟΤΕ) και φυσικων μονοπωλιων (λιμανια). Νεοφιλελευθερη πολιτικη ; Κερδοσκοπικη;

Αποκορυφωμα η προθεση πληρους ιδιωτικοποιησης του ΟΤΕ, με το επιχειρημα ότι θα βρεθει στρατηγικος επενδυτης που θα παρει την πλειοψηφια των μετοχων, θα αφησει το management στο δημοσιο, θα συμβαλλει στη μειωση του κοστους των υπηρεσιων και στην αναπτυξη του Οργανισμου στην Ανατολικη Ευρωπη. Δυστυχως, τετοια θαυματα μονο ο Ιησους Χριστος κανει (κατά την πετυχημενη ρηση του Κ. Μητσοτακη).
Συνεπως, η τριχρονη οικονομικη κυβερνητικη πολιτικη μπορει να χαρακτηριστει μονο ως ενα κακεκτυπο νεοφιλελευθερης συντηρητικης πολιτικης, με εντονα αντικοινωνικα στοιχεια, μηδενικη ευαισθησια, καιροσκοπικου και κερδοσκοπικου χαρακτηρα. Ο καπετανιος που υποσχεθηκε σε καθε επιβατη και αλλο προορισμο, πηγε το καραβι εκει που ηξερε με το μονο τροπο που γνωριζε.

Κρατος

Σε αυτο τον τομεα, ειναι ορατα τα αποτελεσματα της επανιδρυσης, που υστερα απο τρια χρονια εφερε σε περας η ΝΔ.
H
επανιδρυση δεν περιελαμβανε τους συμβασιουχους, παρα τις προεκλογικες υποσχεσεις. Η αναλγητη κοινωνικη πολιτικη του μεσαιου χωρου αν και αντιφατικη, εφαρμοστηκε πληρως.
Η επανιδρυση επεβαλε την περιθωριοποιηση του ΑΣΕΠ και την επιβολη της διαβλητης συνεντευξης για τις δημοσιες προσληψεις.
Η επανιδρυση συμπεριελαμβανε την τοποθετηση των κουμπαρων σε καιριες θεσεις στο δημοσιο τομεα μαζι με την κρατικοποιηση του 70 % της Κεντρικης Επιτροπης της ΝΔ. και περιπου 30 παραιτησεις για σκανδαλα. Στο ζητημα αυτο η ΝΔ εγινε ενα χειροτερο ΠαΣοΚ στη θεση του κακου ΠαΣοΚ. Και όλα αυτά προκλητικα, όταν η παραταξη αφειδως ηθικολογουσε σε βαρος των προηγουμενων και μετ’ επαινων διακυρηττε το σεμνο και ταπεινο δρομο της διακυβερνησης.

Τελος, η επανιδρυση ειχε αναγκη απο μια εκ Μπαϊρακταρη επιθεση κατα των οργανωμενων συμφεροντων για δημαγωγικους λογους, με χαρακτηρισμους αναλογους του χωρου που ειπωθηκαν.
Διασυρμος στην Ε.Ε. για το βασικο μετοχο, διχως στοχο και αποτελεσμα και ακαμια ρυθμιση για το ραδιοτηλεοτπικο τοπιο επι 3 χρονια, παρα μια συνεχης συζητηση περι ενος επικειμενου νομοσχεδιου…

Επιστεγασμα της αλλοτε ανυπαρκτης, αλλοτε ατολμης και αλλοτε επιβλαβους μεταρρυθμιστικης πολιτικης η αναθεωρηση του Συνταγματος. Μια βιαστικη και κενη ουσιαστικου περιεχομενου Αναθεωρηση.


Χωρις να εχει συμπληρωθει καν η απαιτουμενη πενταετια απο την προηγουμενη Αναθεωρηση, η κυβερνηση εσπευσε να ανακοινωσει την προθεση της για μια νεα που κατ' ουσια θα λειτουργουσε ως προσχημα των χαρακτηριζομενων απο την ιδια μεταρρυθμισεων.
Αφορουσε μοναχα ρουσφετολογικες εξυπηρετησεις αλλων παραγοντων. Επελεξε να αναθεωρησει το αρθρο 16, ωστε να απελευθερωσει την αγορα της Εκπαιδευσης και το αρθρο 24, για να αποχαρακτηριστουν χιλιαδες στρεμματα δασους,
και να αυξησει τους βουλευτες επικρατειας προς ικανοποιηση της θελησης του εκαστοτε Αρχηγου του κομματος. Δε δεχτηκε καμια προταση απο αυτες της αντιπολιτευσης.
Η ΝΔ απεδειξε περιτρανα πως χρησιμοποιουσε το επιμαχο αρθρο ωστε να εγκλωβισει την ηγεσια του ΠαΣοΚ και να διασπασει τη δημοκρατικη παραταξη.

Δημοσια ασφαλεια

Στα ζητηματα ασφαλειας εχει επικρατησει μια εξωφθαλμα δεξια πολιτικη κασταστολης, ελεγχου και πολλαπλης χειραγωγησης της κοινωνιας και πρωτιστως της νεολαιας. Ο νυν υπουργος λειτουργησε ως μεγαλοσυνδικαλιστης, δημαγωγωντας εντος των σωματων ασφαλειας και επιτρεποντας εκτροπες. Δικαιολογησε την αδικαιολογητη συμπεριφορα αστυνομικων στις διαδηλωσεις και ενισχυσε την κομματικοποιηση της αστυνομιας με τραγικα αποτελεσματα. Χαρακτηριστικη η αποδομηση της αντιτρομοκρατικης.

Επιπλεον, δοθηκε δια στοματος υπουργου η δυνατοτητα σε αλλους μεγαλοσυνδικαλιστες, πλην του υπουργου, να κατηγορουν ανοικτα πολιτικα κομματα και να αμφισβητουν τη νομιμοτητα τους !

Ολα αυτα σε ενα χρονο και ενα μηνα, γιατι τα προηγουμενα δυο, η ηγεσια ηταν αλλη. Συγκεκριμενα ηταν αυτη που χρησιμοποιουσε το υπουργειο για δημοσιες σχεσεις, επιτρεποντας συγχρονως τις απαγωγες Πακιστανων. Μνημειο προχειροτητας, ανικανοτητας και ελλειψης πολιτικης ευθιξιας η υποθεση των υποκλοπων.

Παιδεια

Last but not least, oπως λενε και οι Αμερικανοι, η Παιδεια. Τα λογια ειναι περιττα… Μια διαρκης και απροσδιοριστη συγκρουση με την εκπαιδευτικη κοινοτητα, για μεταρρυθμισεις-φαντασματα, ατολμες, προχειρες και υστερα απο προσχηματικο διαλογο. Μονη λογικη εξηγηση της κυβερνητικης πολιτικης, η ακραια νεοφιλελευθερη αντιμετωπιση της Εκπαιδευσης με στοχο την απορρυθμιση της και την εγκαταληψη της στα χερια των ιδιωτικων συμφεροντων.

Συμπερασμα

Δεν προκειται για νεα αλλα για αναπαλαιωμενη διακυβερνηση.
Δεν προκειται για κομμα μεσαιου χωρου, αλλα γνησιου δεξιου και συντηρητικου.
Το πολιτικο συστημα σημερα πασχει κυριως απο την ανικανοτητα της ΝΔ.

Ειναι σιγουρα η χειροτερη κυβερνηση μεταπολιτευτικα και με βεβαιοτητα θα γινει η δεξιοτερη κυβερνηση μετα τις εκλογες. Είναι τοσο αναποφευκτο οσο και καταστροφικο.

buzz it!

2 σχόλια:

deGreece είπε...

Κατ' αρχήν, συμπληρώνω ολίγα περί πολιτισμού στο δικό μου blog. Προσθέτω σαν παρατήρηση εδώ ότι η αποτίμηση μιας ανίκανης κυβέρνησης δεν αρκεί για να επηρεάσει το πολιτικό κλίμα των ημερών μας. Αυτή ακριβώς η απραξία που περιγράφεις γοητεύει την ελληνική κοινωνία, μιας και η άλλη δραστηριότητα της εξυπηρέτησης ημετέρων και διαφόρων συμφερόντων θεωρείται αποδεκτή. Το κακό είναι ότι δεν γοητεύει μόνο τη φοβική ελληνική κοινωνία, γοητεύει και την ελληνική αριστερά...

e-politis είπε...

η αποτιμηση της τραγικης ανικανοτητας της κυβερνησης ειναι αυτη που πρεπει να παρακινει καθε πολιτη αυτης της χωρας να κινητοποιηθει και να αντιδρασει αμφισβητωντας κυριως τον τροπο λειτουργιας πολιτικου συστηματος και τη σημερινη παρεκτροπη του. επισης να αμφισβητησει τα συγχρονα κοινωνικα στερεοτυπα που κανουν αποδεκτες τετοιες συμπεριφορες.