Κυριακή 22 Απριλίου 2007

Το μη χείρον βέλτιστον

Ένα καθαρά πολιτκό blog δεν μπορεί να αφήσει ασχολίαστες τις σημερινές προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, γιαυτο και αποφάσισα να πάρω θέση στο μεγάλο ερώτημα των ημερών ανάμεσα στους Σαρκοζί, Σεγκολέν, Μπαϊρού και Λεπέν.

Έχω γράψει ήδη δύο (1, 2) post σχετικά με τη σιδηρά κυρία του Σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας και πλέον μπορώ να δηλώσω απερίφραστα πως η πορεία της με έχει απογοητεύσει. Όπως με έχει απογοητεύσει όλη η προεκλογική κίνηση στη Γαλλία, που έχει άμεση επίδραση τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα.

Για την προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία και την αίσθηση που μου αφήνει δε μπορώ παρά να συμφωνήσω με την άποψη του Sociothoughts, που σας καλώ να διαβάσετε.

Για τους υποψηφίους τώρα, δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να φανταστώ επανάληψη της "φάρσας Λεπέν" των προηγούμενων εκλογών, είναι τραγικό μια χώρα σαν τη Γαλλία να εγκλωβίζεται στο δόκανο της ακροδεξιάς. Δεν διανοούμαι ακόμα ότι μπορεί να γίνει προέδρος ένας άνθρωπος δίχως θέσεις και όραμα, που αιωρείται μεταξύ της Αριστεράς και Δεξιάς ο Γάλλος Αβραμόπουλος, Φρανσουά Μπαϊρού.

Επίσης, κανένας πολίτης που τοποθετεί τον εαυτό του στην Κεντροαριστερά και διαπνέεται από τις αρχές της δημοκρατίας και του πολτικού φιλελευθερισμού δε μπορεί να ελπίζει και να στηρίζει, έναν φιλόδοξο, καθαρόαιμο δεξιό, φιλοαμερικανό υποψήφιο. Σχετικά με την περίπτωση του Σαρκοζί, με καλύπτει το σχόλιο του Μίμη Ανδρουλάκη στο βιβλίο του "Zητούνται αλχημιστές": <<Όσο κεντροποιείται το πολιτικο σύστημα, τόσο επικαλύπτεται από τον κάλπικο ριζοσπαστισμό ο λόγος των εκπροσώπων του>>.

Τέλος, δε θεωρώ πως η Σεγκολέν Ρουαγιάλ είναι λύση για τη χώρα της, αμφιβάλλω και για τις ιδέες και για τις ικανότητες της. Αν όμως έπρεπε να επιλέξω θα προτιμούσα αυτή ως το μη χείρον βέλτιστον για τους Γάλλους αλλά και γιατί είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ελλάδα.
Η επιλογή της φιλοατλαντικής πολιτικής του Σαρκό θα αδρανοποιήσει την Ένωση και η αντιτουρκική του πολιτική θα μας εγκλωβίσει περισσότερο στα Ελληνοτουρκικά απ' ότι η πολιτική Καραμανλή στο θέμα.

buzz it!

2 σχόλια:

giannaros_g είπε...

έχουμε απόλυτη ταύτιση απόψεων και αν θυμάσαι πάνω-κάτω αυτά είχα γράψει προ δύο περίπου μηνών.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως αποκαληφθηκε οτι το site μεροληπτει δηλωνοντας κεντροαριστερο."Κεντροαριστερά και διαπνέεται από τις αρχές της δημοκρατίας και του πολτικού φιλελευθερισμού ".Απο τα καλυτερα ανεκδοτα που εχω ακουσει....Λυπαμαι πραγματικα.Στο προηγουμενο αρθρο κρατησατε ουδετερη σταση για αυτο και αποφασισα να συμμετεχω αλλα εδω αποκαλυφθηκατε.