Παρασκευή 4 Μαΐου 2007

H δύναμη των blogs είναι μεγάλη


Όταν ξεκίνησα μαζί με άλλους bloggers την κίνηση στήριξης της συμπαθούς Σεγκολέν δεν περίμενα ότι θα είχε ιδιαίτερη απήχηση και αποτελέσματα, το έκανα κυρίως ως μια μορφή παρορμητικής αντίδρασης στην επερχόμενη κυριαρχία της ακροδεξιάς του Σαρκοζύ.

Και όμως η πραγματικότητα με διέψευσε, η πραγματικότητα των blogs για την ακρίβεια. Σε σύντομο διάστημα στήθηκε αυθόρμητα ένα δίκτυο ελληνικών ιστολογίων που στήριξαν και προώθησαν την προσπάθεια μας για της γαλλικές εκλογές.

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν για μένα η γαλλική μπλογκόσφαιρα. Εκεί κυριολεκτικά η πολιτική συζήτηση είναι πολύ πιο διευρυμένη και πολύ πιο έντονη, ενώ τα διάφορα blogs έχουν σημαντικά μεγαλύτερη απήχηση, προφανώς και λόγω της ευρείας χρήσης του διαδυκτίου.
Καταχωρώντας με comments σε διάφορα blogs τη στήριξη μας στη Σεγκολέν, με αναφορά στη διακήρυξη μας και το σχετικό blog που δημιουργήσαμε, ήμουν σχεδόν βέβαιος πως αυτή θα χανόταν ανάμεσα στα πολλά σχόλια και την έντονη συζήτηση που επικρατούσε.
Και αν και αυτό συνέβη σε ορισμένα φιλελεύθερα ιστολόγια που στρέφονταν ήδη προς το Σαρκοζύ, η αντιμετώπιση σε σε ιστολόγια που υποστήριζαν τη Σεγκολέν ήταν εντελώς διαφορετική. Ενθουσιάστηκαν με την ελληνική στήριξη, μετέφρασαν μόνοι τους το κείμενο μας, που δυστυχώς δε κατάφερα εγώ να μεταφράσω, το σχολίασαν και το διέδωσαν και φυσικά ορισμένοι έκαναν τα σχόλια τους στο http://voteasegolen.blogspot.com.

Το γεγονός αυτό πιστεύω πως αποδεικνύει την πραγματική δύναμη των blogs σήμερα αφού προσφέρει τη δυνατότητα για πολιτική συζήτηση και ζύμωση καθώς και οργανωμένη πολιτική δράση και πρωτοβουλία δίχως σύνορα και άλλους περιορισμούς.

Αν και είμαστε πίσω σε σχέση με τις άλλες μπλογκόσφαιρες, είμαι πεπεισμένος πως οι εκλογές που έρχονται θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και από αυτή την άποψη. Θεωρώ πως η οργανωμένη δράση και συμμετοχή bloggers στον πολιτικό διάλογο θα έχει τη δικιά της ξεχωριστή δυναμική, σημασία και απήχηση στην προεκλογική περίοδο.

Γι' αυτό και με αφορμή την κίνηση μας στο πλευρό της Royal και τα σχετικό σχόλιο του γνωστού-αγνώστου, θα ήταν μια εξαιρετική ιδέα η δημιουργία ενός blog από σοσιαλδημοκράτες bloggers και άλλους του προοδευτικού χώρου ώστε να συμβάλλουμε οργανωμένα και αποφασιστικά στα προεκλογικά γεγονότα στην Ελλάδα και να προωθήσουμε πιο συλλογικά και οργανωμένα κοινές μας ιδέες και απόψεις.



Υ.Γ.// αναζητώντας στη γαλλική μπλογκόσφαιρα βρήκα εξαιρετικό το blog francoismitterand2007, πολύ και έξυπνη ιδέα, αν και δε θα ήθελα να φαντάζομαι τι αντιδράσεις θα προκαλούσε στην Ελλάδα ένα αντίστοιχο blog για τον Α. Παπανδρέου.

buzz it!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε..."Φιλελεύθερα Γιάννενα": ένα νέο Γιαννιώτικο πολιτικό blog με φιλελεύθερες-δημοκρατικές αντιλήψεις.
Στη διεύθυνση: http://filelefteragiannena.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Απαράμιλλη θέμα, είναι πολύ ενδιαφέρον για μένα))))