Κυριακή 27 Μαΐου 2007

Kαι η άλλη άποψη...

Μια διαφορετιή άποψη για το Σκοπιανό εκφράζει στο σημερινό άρθρο του στην "Καθημενρινή" ο δημοσιογράφος Α. Παπαχελάς. Μια άποψη που σίγουρα θα προκαλέσει εντάσεις σε εθνικιστικούς κύκλους. Προσωπικά συμφωνώ στα μισά από όσα αναφέρει το άρθρο και συγκεκριμένα στο ότι η υπόθεση της ονομασίας έχει εξελιχθεί σε μία χαμένη υπόθεση, ότι τα Σκόπια δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εθνικό κίνδυνο, αντίθετα με τη συμβολή μας μπορούν να είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή.

Επίσης, συμφωνώ πως ο διπλωματικός χειρισμός ήταν εσφαλμένος και με έντονο συναισθηματισμό (ίσως γιατί καλούμασταν να υπερσπιστούμε την αλήθεια έναντι στο ψέμα), πως το ζήτημα διογκόθηκε από τα ΜΜΕ και κυρίως πως βασικό εθνικό μας πρόβλημα είναι και πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με τα ελληνοτουρκικά και κυρίως με τον Αλβανικό εθνικισμό που επικίνδυνα αναπτύσσεται και διαθνή στηρίγματα βρίσκει.

Για να ασχοληθεί η εξωτερική μας πολιτική με αυτά τα σοβαρά και επείγοντα πρέπει άμεσα να λύσει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Και εδώ διαφωνώ με το άρθρο που αφήνει να εννοηθεί πως το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποδεχθούμε την υπάρχουσα κατάσταση. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά μέσα για να πετύχουμε έναν ανεκτό συμβιβασμό, πρέπει να δώσουμε αυτή τη διπλωματική μάχη, ακόμα και αν είναι χαμένη, συνειδητοποιώντας τα λάθη μας και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Έπειτα να ξεκινήσουμε τον αγώνα που δεν έχουμε χάσει, αυτόν της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας και της κατάρριψης της Σκοπιανής προπαγάνδας. Όχι για εθνικιστικούς λόγους, αλλά γιατί έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε την αλήθεια.

Αυτό, δηλαδή, που απαιτείται είναι η εδώ και τώρα λύση για να προχωρήσουμε με τα σοβαρά και επείγοντα, είτε αυτά είναι τα ελληνοτουρικά (που εξελίσσονται σε διηνεκές πρόβλημα), είτε αυτά είναι η "Μεγάλη Αλβανία" που ως ιδέα εξελίσσεται επικίνδυνα και προβάλλεται έντονα διεθνώς αποκτώντας δυστυχώς σε στηρίγματα.

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: