Σάββατο 7 Ιουλίου 2007

Όταν χαθεί το μέτρο…

Μέσα σε μία εβδομάδα η πολιτικοί μας γύρισαν χρόνια πίσω….

Επιστρέψαμε σε ένα ξεχασμένο επίπεδο πολιτικής ζωής, χυδαιότητας και λαϊκισμού…

Ζούμε πάλι σε ένα κλίμα πολιτικά μολυσμένο από αλλεπάλληλα σκάνδαλα και λαϊκίστικες πρακτικές που επιδιώκουν να τα συμψηφίσουν και να τα αποσιωπήσουν, ενισχύοντας την αποστροφή του λαού απέναντι στους πολιτικούς και την ήδη εκτεταμένη δυσπιστία ότι το υπάρχον πολιτικό status quo μπορεί να δώσει λύσεις.

Ο πρωθυπουργός ανακαλύπτει μπαγιάτικα σκάνδαλα συγγενών τεχνοκρατών-μεσαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να απαντήσει στο τρομακτικό ζήτημα των ομολόγων και να ξεφύγει από την τραγική οικολογική καταστροφή της Πάρνηθας… στυγνός λαϊκισμός, πολιτικός αμοραλισμός… η αρχή του εξευτελισμού της πολιτικής… όταν υπάρχουν ευθύνες τις αναλαμβάνουμε δεν σφυρίζουμε αδιάφορα και δεν επιδιώκουμε συμψηφισμούς…

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταχειρίζεται εδώ και πολύ καιρό ένα υβριστικό λεξιλόγιο αναφερόμενος στην κυβέρνηση, που ακόμα και αν δικαιολογείται από τις περιστάσεις και τα πεπραγμένα της τελευταίας απαξιώνει επιπρόσθετα την πολιτική, βλάπτει και επισκιάζει κάθε ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον και τις επενδύσεις των ταμείων… και πάλι μια μορφή λαϊκισμού εξίσου επικίνδυνη όταν οδηγεί στη δίχως μέτρο υιοθέτηση απλών καταγγελιών, όταν στηρίζεται σε «εύπεπτα» και «ανούσια» συνθήματα

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτηρίζει «νονό» τον πρωθυπουργό… ακραίο όσο και δικαιολογημένο όταν επί τρία χρόνια ο τελευταίος λειτουργεί εξαφανισμένος αποφεύγοντας κάθε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο πρωθυπουργός θυσίασε την πολιτική νομιμοποιήση στην πολιτική νομιμότητα για χάρη επικοινωνιακών = μικροκομματικών σκοπών. Ξέχασε ότι η κυβέρνηση κατακτά την πολιτική νομιμότητα με την εκλογή της, πρέπει όμως να επιδιώκει και να έχει την διαρκή πολιτική νομιμοποίηση από το λαό και αυτό να το πετυχαίνει μέσω του κοινοβουλίου. Επιδίωξε να αφήσει την εκτελεστική εξουσία των υπουργών να καταπατήσει το κοινοβούλιο και να το μετατρέψει σε ένα θέατρο πολιτικού διαλόγου με τον ίδιο απόντα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έπαιξε και αυτός με τα όρια και ίσως έχασε το μέτρο στις εκφράσεις του…

Το κλίμα είναι νοσηρό, προκαλεί αποστροφή, εντείνει την απογοήτευση, ενισχύει την απαισιοδοξία, μειώνει την εμπιστοσύνη, αυξάνει την αδιαφορία… το κλίμα διαμορφώνεται και από τις λέξεις και από τις πράξεις των πολιτικών… και στα δύο έχασαν το μέτρο, ξεπέρασαν τα όρια, εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα….

Πολιτική σημαίνει αναγνώριση των ηθικών ορίων, τα ξεπεράσατε κύριοι όλοι μαζί, εκτεθήκατε ανεπανόρθωτα και εσείς και όλοι εμείς που πιστεύουμε στην πολιτική, που πιστεύουμε ότι η πολιτική μπορεί να δώσει λύσεις και πασχίζουμε να το αποδείξουμε στους συμπολίτες μας….

Οργισμένος e-politis… απογοητευμένος Έλληνας πολίτης…

buzz it!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλα τα είπες στο τέλος. Οργισμένος και απογοητευμένος. Δεν μπορούμε να είμαστε κάπως διαφορετικά...

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Διάβασε και αυτό.Είναι απάντηση σε comment της bloger Παρρησίας στο συγκεκριμένο παλιό post Θέματα που έθιξε ο Γ. Παπανδρέου και με αφορούν.
λέω λοιπόν και προτείνω και η απάντηση σου ειναι χρήσιμη.
Ξέρεις την μου την δίνει αδελφούλα.
Ξεκινήσαμε το 2004 με το σύνθημα Γιώργο προχώρα άλλαξε τα όλα για να μην αλλάξει τίποτα πέρα από την συνεχιζόμενη προσωπική του κατρακύλα σε θέσεις και απόψεις που προφανώς δεν του ταιριάζουν και μας προσβάλουν.
Μου την δίνει το αψυχολόγητο και το απαίδευτο του πράγματος.
Ξεκινήσαμε το Απρίλιο με μια ρητορεία περί ένοχης και συνένοχης Καραμανλή υπονοώντας εμφανώς ότι στην υπόθεση τον ομόλογων ο Καραμανλής «τα πήρε».

Φώναζα τότε ότι θα γίνουμε συκοφάντες και ότι αυτό που χρειάζεται είναι το προσωπικό παράδειγμα και μια θέση με προοπτική για τον τόπο. Ότι τέλος πάντων δεν μπορείς να τα βάζεις με τον θεσμό του πρωθυπουργού χωρίς στοιχεία
Σε ένα μήνα μέσα η ενοχή και συνενοχή Καραμανλή είχε ξεφτίσει πίσω από μια επιχείρηση συγκαλύψης και ο μονότονος ΓΑΠ να μετρά μέρες της συγκάλυψης.
Σε όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε μια θέση μια εναλλακτική πρόταση διαχείρισης μια άλλη άποψη μια απάντηση στο τι θα έκανε ο ΓΑΠ σε αντίστοιχη περίπτωση. Έτσι έχασε την ευκαιρία να αποτινάξει από πάνω του το όλοι ίδιοι είμαστε και τελικά με την υπόθεση Παπακωνσταντίνου έχασε την μπάλα.

Μου την δίνει το αψυχολόγητο και το απαίδευτο του πράγματος. Η πρόταση του ΓΑΠ για το σουηδικό μοντέλο. Η δήλωση περί ανατροπής του πολιτικού σκηνικού την βραδιά των δημοτικών εκλογών. Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και στον προγραμματικό διάλογο (όπου σε θυμάμαι και εσένα) υπήρχαν τρεις λέξεις κλειδιά στις οποίες επιτέθηκα.
Νέο Ελσίνκι, Εθνικός πρωταθλητής και Μέρισμα ανάπτυξης.
Το νέο Ελσίνκι δείχνει την απουσία εξωτερικής πολιτικής. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ άφησαν εν λευκώ την εξωτερική πολιτική στον -σύμφωνα με αυτούς- ποιο επιτυχημένο ΥΠΕΞ της Ελλάδος. Το νέο Ελσίνκι είναι ανεφάρμοστο γιατί η Τουρκία δεν τραβά κανένα ζόρι να ξαναδεσμευτεί και η Ευρώπη τραβάει μεγάλο ζόρι με την Τουρκία.
Εάν το πετύχουμε θα κρυφτούν όλοι οι ευρωπαίοι πίσω από την Ελλάδα.
Τα είπα στο www.dialogos.pasok.gr και η πολιτικη νέο ελσινκι εγκαταληφθηκε . Πριν από λίγες μέρες ο ΓΑΠ ανέλαβε πρωτοβουλία για τα εθνικά θέματα και για το νέο Ελσίνκι ούτε λόγος.
Δεν τα λέω αυτά για να περηφανευθώ αλλά για να σου δείξω τι ποσοστό κενότητας υπάρχει στο μυαλό του ΓΑΠ αλλά και τι ποσοστό κενότητας υπάρχει στο μυαλό πολλών στο ΠΑΣΟΚ. Τα εχω γραψεο όλα στο ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όσον αφορά τους όρους εθνικός πρωταθλητής και μέρισμα ανάπτυξης έτσι όπως αναπτύχθηκαν στο πρόγραμμα πιστοποιούν την ποιο νεοφιλελεύθερη πολιτική που γνώρισε ο τόπος ενώ μόλις εχθές ο ίδιος ο Καραμανλής μίλησε για το νέο μέρισμα ανάπτυξης.
Η πολιτική του ΓΑΠ είναι βασισμένη στο ότι του φανεί του Λολοστεφανη. Το έγραψα το 2005 στο προσωπικό του κόμβο.

Έχω την εντύπωση ότι μέσα στην παραζάλη τους ορισμένα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ αδυνατούν να δουν την πραγματικότητα και ακόμα περισσότερο να την εμφανίσουν στον ΓΑΠ .Εκτιμώ ότι δεν έφτασαν ακόμα να τυπώνουν εφημερίδες μόνο για αυτόν που να γράφουν ότι νικάμε.
Πριν από λίγο καιρό περιφέρονταν δεξιά και αριστερά η άποψη ότι ο ΓΑΠ είναι δέκα χρόνια μπροστά.
Όταν έγραψα ότι αν χάσουμε τις εκλογές δεν θα φάει η κοινωνία που είναι δέκα χρόνια πίσω η διάδοση αυτής της πληροφορίας σταμάτησε.

Τώρα μιλούν για ένα μικρό θαύμα που συντελέστηκε καθώς ο ΓΑΠ έφερε την διάφορα στην μια μονάδα στις δημοσκοπήσεις.
Αγνοούν για μια ακόμη φορά τα γεγονότα που λένε ότι αν δεν ήταν ο Καρατζαφέρης η δεξιά θα είχε 5 μονάδες διάφορα.
Μας λένε ότι υπάρχει συντηριτικοποιήση της κοινής γνώμης. Μα αν υπήρχε τέτοιο πράγμα το σημερινό ΠΑΣΟΚ θα ήταν κυβέρνηση.

Ποιοι τα λένε αυτά τα λένε αυτοί που έχουν βολευτεί με τον ΓΑΠ και τυχών αλλαγή ηγεσίας θα τους στείλει στον χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Μετά της εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει ή θα διαλυθεί και δεν εννοώ να αλλάξει ηγεσία. Αυτό είναι εκ των ουκ άνευ.

Εκτιμώ ότι είμαστε συνυπεύθυνοι για αυτή την κατρακύλα στην Ελληνική κοινωνία και υπεύθυνοι για το μέλλον της

Το ΠΑΣΟΚ διαλύεται και ίσως είναι καλό αυτό για την χώρα για να φτιαχτεί ένα νέο ανθρωπιστικό κόμμα.

Τι λες αδελφούλα το ξεκινάμε;

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Διάβασε και αυτό. Κουμπάροι -Σικελοί-Νονοί και τα νέα 7 θαύματα του κόσμου

Πέτρος ΚΟΥΠΕΓΚΟΣ είπε...

Όσο καλή θέληση και να έχει κανείς, όσο να θέλει να "κλείνει" μάτια και αυτιά στην ποιότητα και το περιεχόμενο του πολιτικού διαλόγου, όσο και να προτάσει το "καλύτερο" από το "δέον γενέσθαι", όσο και να θέλει να βοηθήσει να ανατραπεί το σκηνικό μιάς διακυβέρνησης που είναι "λίγη", όσο ανεξάντλητη υπομονή να έχει..., φαίνεται ότι το σύστημα του χαμηλότερου κοινού παρανομαστή τον κοιτά "ειρωνικά" και τον τραβά από το ...μανίκι κάτω..., ζητώντας από ΠΟΛΙτεΣ σαν αυτόν, σαν εσένα, να αποδεχθούν την "πικρή" πραγματικότητα της πολιτικής του καφενείου...

Δεν μπορεί να μην συφωνήσει κανείς με τα όσα γράφεις στο σχόλιο σου, γιατί ανεξάρτητα από το αν "είναι αλήθεια" (το τι είναι ΑΛΗΘΕΙΑ στην πολιτική ερμηνεία είναι διαρκές ζητούμενο), έχουν προφανή ειλικρίνεια και ευγενές κίνητρο.

Αν και επιθυμητό, είναι για μας προφανές ότι οι πολιτικές δυνάμεις στη "γενικότητα" τους, όπως τις αναφέρεις, δεν πρόκειται να αλλάξουν.
Είναι βαθειά βουτηγμένες στο τέλμα αυτής της φτωχής πολιτικής ηθικής.

Στην "ειδικότητα" τους όμως, μία ή περισσότερες φωνές ή πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και από αυτές που φαίνονται ότι δεν υπηρετούν τον σκοπό που θά έπρεπε, θα βγουν από αυτή την άμορφη μάζα και θα συμβάλλουν μαζί με κάθε ΠΟΛΙτη στην αλλαγή του σκηνικού.
Παρά τα "πισωγυρίσματα", έχουν δώσει δείγματα...

Εντωμεταξύ, αυτό που διακυβεύεται, αφορά ασφαλώς, κάτι πολύ περισσότερο από την ηθική, την αισθητική, τον πολιτισμό ή την αποτεσματικότητα του διαλόγου.
Ζούμε σε εποχή όπου, οι συγκεκριμένες προτάσεις, οι συγκεκριμένες αποφάσεις, οι συγκεκριμένες πολιτικές δεν έχουν περίοδο χάριτος, ούτε μπορούν να είναι δοκιμαστικές...
Κρίνουν και καθορίζουν παρόν και μέλλον.
Το σενάριο αυτό είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ γιά όλους.

Αν παρελπίδα, δεν συμβεί αυτό, ... τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα και μη αναστρέψιμα πιά για να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία...

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι αυτό το κλίμα είναι νοσηρό και αποπροσανατολίζει απο την ουσία της πολιτικής, αλλά δε βρήκες το θάρρος να παραδεχτείς ανοικτά ότι το Πα.Σο.Κ. δημιούργησε την όξυνση.Επίσης, γράφεις: "Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτηρίζει «νονό» τον πρωθυπουργό… ακραίο όσο και δικαιολογημένο (!??) όταν επί τρία χρόνια ...".Μάλιστα, ευτυχώς που εσύ βοηθάς με τα όσα γράφεις στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην αντιστροφή του νοσηρού κλίματος.Γιατί οι πολιτικοί αυτής της χώρας ειναι τόσο αμετροεπείς και μικρόψυχοι σε αντίθεση με τους Έλληνες πολίτες που είναι όλοι τόσο ώριμοι πολιτικά και με αίσθηση του μέτρου;

Unknown είπε...

επειδή ως επί το πλείστον με τα τέσσερα πρώτα σχόλια συμφωνώ δεν έχω να προσθέω κάτι. Ως προς το ανώνυμο, φυσικά και το πασοκ δημιούργησε την οξυνση, δεν το αρνούμαι και το έκανε για να οφεληθεί πολιτικά και όχι για να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα κατά της διαφθοράς. όσο για τον πρόεδρο του ΣΥΝ καταδικάζω τις εκφράσεις του, αλλά τις θωρώ δικαιολογημένες ως ένα βαθμό σαν έκφραση οργής απέναντι σε ένα πρωθυπουργό που με την αλαζονική στάση του υποβαθμίζει και εξευτελίζει τη λειτουργία του κοινοβουλίου επί 3,5 χρόνια τώρα.