Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

Προσωποπαγής εξουσία στο μεγαλείο της...

Γνωρίζαμε ανέκαθεν ότι η εξουσία αναζητά τον ηγέτη και αντιστρόφως. Ότι όλοι προσπαθούν να αποκτήσουν μια μοναχική και έντονα προσωπική σχέση μαζί της. Όμως ότι εν έτη 2007 θα συνέβαιναν τέτοια "δημοκρατικά όργια" όπως σε Ρωσία πρωτίστως και Γαλλία έπειτα είναι σοκαριστικό. Βλαντιμήρ Πούτιν και Νικολά Σαρκαζύ είναι οι δύο υπερ-ηγέτες της εποχής μας μπροστά στους οποίους ο πλανητάρχης ωχριά... εκεί τουλάχιστον η "γυναίκα του Καίσαρα" φαίνεται τίμια.

Η "Δημοκρατία" λάστιχο

Ο νυν (...και αεί) πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε την απόφασή του να μετακινηθεί στον πρωθυπουργικό θώκο, τροποποιώντας τις εξουσίες του αξιώματος, μεταβάλλοντας προσωρινώς το πολίτευμα σε πρωθυπουργοκεντρικό, περιστέλλοντας της προεδρικές εξουσίες και διορίζοντας ένα απόλυτα ελεγχόμενο άνθρωπο ως νέο πρόεδρο-μαριονέτα. Και όλα αυτά για να παραμείνει ο εθνικός manager στη θέση του και να εξυπηρετήσει την οικονομική σταθερότητα-αναγέννηση, με περιορισμένα για την ευρεία πλειοψηφία κοινωνικά αποτελέσματα, με βάση την ενεργειακή ανάπτυξη και ουσιαστικά μεγάλα κέρδη για λίγους.

Το σκηνικό είναι γελοίο, παραπέμπει σε άλλα καθεστώτα και η προσπάθεια του Κασπάροφ και των υπόλοιπων αντι-Πούτιν είναι ενδιαφέρουσα αλλά λίγη... Η ενός ανδρός αρχή και ολίγων ισχυρών βρίσκει εδώ το καλύτερο μοντέλο παραβίασης κάθε δημοκρατικής λογικής.

Η κακόηχη "ορχήστρα"

Τον αποκαλούν άνθρωπο-ορχήστρα, προσθέτω εξαιρετικά κακόηχη. Παρατήρησαν ότι έχει το σύνδρομο των κοντών, συμφωνώ και επαυξάνω. Το τελευταίο όμως, αφού έχει εκμηδενίσει την κυβέρνησή του, εξαφανίσει το κόμμα του, ταυτίσει τη χώρα του με τον εαυτό του, ήταν να ορίσει υποψήφιο Δήμαρχο σε πόλη της Γαλλίας διαφορετικό από αυτό του κόμματός του.

Νομίζει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα, αγνοώντας τους πάντες, ότι μπορεί σώσει τον κόσμο, χωρίς τον ίδιο τον κόσμο, ότι μπορεί να συγκεντρώνει εξουσία χωρίς να φθείρει τον εαυτό του. Κάνει με τακτ όσα ωμά κάνει ο Πούτιν. Οι διαφορές λίγες, οι ομοιότητες πολλές. Σε μια εποχή που απαιτείται περισσότερη δημοκρατία, δύο από τις μεγαλύτερες χώρες προχωρούν στο μοντέλο μοναδικού ηγέτη, χωρίς καν να διαθέτουν τον άξιο ηγέτη.

Το πέρασμα από το δίπολο Καπιταλισμού-Σοσιαλισμού, η οικονομική εξέλιξη με το τέλος των βιομηχανικών κοινωνιών, ο κοινωνικός μετασχηματισμός με την πρόταξη του ιδιωτικού οδηγούν και σε μια πολιτική διαφορετική, μια πολιτική που προσωποποιείται, ιδιωτικοποιείται, ενισχύει τα φέουδα και τους φεουδάρχες, το ατομικό συμφέρον σε βάρος του συλλογικού.

buzz it!

4 σχόλια:

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Προσυπογράφω.
Η απίστευτη ομοιότητα αυτών των δυο σε πληροφορώ οτι έχει απασχολήσει και εμένα. Δες το όμως και ανθρώπινα. Φαντάσου την δύναμη που έχουν στα χέρια τους, που τόσο γλυκά σε καλεί να μην την μοιραστείς με κανέναν.
Ειδικά ο Σαρκοζί, μέσα σε μια Ε.Ε, που αποτελείται απο ηγέτες-διαχειριστές, πρέπει να νιώθει παντοδύναμος.
Η παγκόσμια διπλωματία είσερχεται σε μια καινοούργια περίοδο και αν στους δύο που προανέφερες προσθέσεις και τα ονόματα των προέδρων, των Η.Π.Α και του Ιράν θα βγάλεις ένα ιδιόμορφο γαιτανάκι που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μας την επόμενη πενταετία...

giannaros_g είπε...

τρομερή ανάλυση και -για άλλη μια φορά- συμφωνούμε απόλυτα. Τελικά θα ψηφίσεις Γιώργο? (άσχετο,αλλά πάρε θέση!)

e-politis είπε...

δεσμευομαι να παρω θεση για το μελλον του ΠΑΣΟΚ, για τη νεα Κεντροαριστερα, να εκφρασω τις αποψεις του ιστολογιου και ο καθενας θα καταλαβει ποιος μπορει να τις υλοποιησει.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ ΛΙΓΟ ΤΗ ΜΠΑΛΛΑ ! ΕΧΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ? ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ! ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤ' ΕΦΙΜΙΣΜΟ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΧΕΙΡΑΓΟΓΟΥΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ! ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ: ΤΙ ΣΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ? ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ? ΜΗΠΩΣ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ? ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΟΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ!
Α Ν Ω Ν Υ Μ Ο Σ