Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2007

Σωστη κινηση, εστω και αργα

Η αποφαση της ηγεσιας του ΠαΣοΚ να αποχωρησει απο τη διαδικασια της Αναθεωρησης του Συνταγματος ηταν η πλεον σωστη αλλα και επιβεβλημενη εκ των συνθηκων επιλογη. Οι λογοι ειναι πολυ συγκεκριμενοι:

Πρωτο, προκειται για μια βιαστικη και κενη ουσιαστικου περιεχομενου Αναθεωρηση.
Χωρις να εχει συμπληρωθει καν η απαιτουμενη πενταετια απο την προηγουμενη Αναθεωρηση, η κυβερνηση εσπευσε να ανακοινωσει την προθεση της για μια νεα που κατ' ουσιαν θα λειτουργουσε ως προσχημα και επιστεγασμα των χαρακτηριζομενων απο την ιδια μεταρρυθμισεων.
Οι προτασεις της για τα αρθρα δειχνουν οτι προκειται μοναχα για ρουσφετολογικες εξυπηρετησεις αλλων παραγοντων. Επιλεγει να αναθεωρησει το αρθρο 16, ωστε να απελευθερωσει την αγορα της Εκπαιδευσης και το αρθρο 24, για να αποχαρακτηριστουν χιλιαδες στρεμματα δασους.
Παραληλα η επομενη σημαντικη προταση της αφορα την αυξηση των βουλευτων επικρατειας παλι προς ικανοποιηση της θελησης του εκαστοτε Αρχηγου του κομματος.
Τελος δεν δεχεται καμια προταση απο αυτες της αντιπολιτευσης.

Δευτερο, ακριβως επειδη η ΝΔ αντιμετωπιζει με τη στυγνη λογικη της αγορας και την Παιδεια και το ΠαΣοΚ πιστευει οτι εχει ουσιαστικες διαφορες στο θεμα των ιδωτικων ΑΕΙ ηταν υποχρεωση του να αναδιπλωθει και μην ψηφισει απο τωρα με 180 βουλευτες την αναθεωρηση του αρθρου 16.

Τριτο, η ΝΔ απεδειξε περιτρανα πως χρησιμοποιουσε το επιμαχο αρθρο ωστε να εγκλωβισει την ηγεσια του ΠαΣοΚ και να διασπασει τη δημοκρατικη παραταξη. Το εκανε συνειδητα με απωτερο στοχο τη διασπαση του ΠαΣοΚ, οπως εκανε και στο παρελθον, ευτυχως απετυχε.

Πλεον η επιλογη του ΠαΣοΚ να ακυρωσει ολη την αναθεωρηση στην επομενη Βουλη ειναι επιβεβλημενη, αρκει στην προεκλογικη περιοδο να μη φανει η ΝΔ ως υπερασπιστης των Θεσμων και το ΠαΣοΚ οτι ακολουθει αντιθεσμικη συμπεριφορα.

Το γεγονος ομως πως τα δυο μεγαλα κομματα λειτουργουν και παλι καχυποπτα το ενα προς το αλλο και αδυνατουν να συνεννοηθουν για το κορυφαιο ζητημα του Συνταγματος ειναι μια αποτυχια του πολιτικου μας συστηματος.

buzz it!

2 σχόλια:

Panagiotis Atmatzidis είπε...

Από τότε που παρακολουθώ πολιτική, δεν έχω δει πιο κενή κι ανεύ ουσίας αντιπολίτευση από την σημερινή. Το ΠΑΣΟΚ κρατάει την χώρα στο σκοτάδι..

e-politis είπε...

Το ενα δεν αναιρει το αλλο. Αλλωστε η κριτικη εστιαζεται μονο στο ζητημα της Αναθεωρησης και τη σταση του ΠαΣοΚ σε αυτο.
Οσο υστεροβουλα και επιφανειακα αντιμετωπισαν οι μεν αυτο το κορυφαιο ζητημα, τοσο επιπιλαια αντιμετωπιστηκε απο τους δε.
Η ευθυνη ειναι κοινη.
Το αποτελεσμα εχει σημασια, το πολιτικο συστημα βγαινει τραυματισμενο και η χωρα χαμενη.