Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2007

Μονη λυση: η αναθεωρηση της αναθεωρησης

Αν λαβουμε υποψη μας τα αρθρα που κυκλοφορουν στον Τυπο σχετικα με την αναθεωρηση του αρθρου 110 του Συνταγματος, το πολιτικο συστημα μοιαζει να θελει να προστατευσει εγκαιρα τον εαυτο του απο μελλοντικες παλινωδιες και καιροσκοπικες εκμεταλλευσεις του Συνταγματικου κειμενου.

Η αποτυχια αυτης της αναθεωρησης απεδειξε περιτρανα πως η ολη διαδικασια χρειαζεται σημαντικες αλλαγες. Το Συνταγμα ειναι ενα νομικο κειμενο με αδιαμφισβητητο κυρος.
Δεν πρεπει να γινεται αντικειμενο καιροσκοπικης εκμεταλλευσης απο κυβερνησεις που ζητουν προσχηματα για ανυπαρκτες μεταρρυθμισεις.
Ουτε να εξυπηρετει την προγραμματικη και ιδεολογικη ανυπαρξια αλλων κομματων, προσφεροντας τους προσκαιρες λυσεις στα εσωκομματικα παιχνιδια.

Ειναι αναγκη να αυξηθει η περιοδος απο τη μια αναθεωρηση στην αλλη, να δινει η προτεινουσα Βουλη το πλαισιο μεσα στο οποιο θα γινεται η αναθεωρηση ενος αρθρου και να καθορισθει οριστικα η πλειοψηφια των 180 για οποιαδηποτε αλλαγη.

Μακαρι μετα τη χρεοκοπια αυτης της αναθεωρησης, στην επομενη το πολιτικο συστημα να ειναι ετοιμο να προχωρησει σε αλλαγες που θα διαφυλλαξουν το κυρος του Συνταγματος (αρθρο 110) και το ιδιου του πολιτικου συστηματος (υποχρεωτικη τετραετης θητεια της κυβερνησης, ασυμβιβαστο υπουργου-βουλευτη, περιορισμος θητειων βουλευτων).

buzz it!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αγαπητέ e-politi κατ΄ αρχάς σε ευχαριστώ για το σχόλιο που έκανες στο blog μου, με το οποίο και συμφωνώ..συγχαρητήρια και για το blog σου, θα το βάλω στα αγαπημένα μου(πράγμα που δύσκολα κάνω)..αντιλαμβάνομαι ότι κινούμαστε στον ίδιο πολιτκιό χώρο, εμπνεόμαστε από τις ίδιες ιδεές, έχουμε πολλά να πούμε ή καλύτερα να..γράψουμε!