Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

Bαθειά κρίση και ελπιδοφόρα μηνύματα...

Οι εκλογές έστειλαν ξεκάθαρα μηνύματα. Η ΝΔ είναι κυβέρνηση κατ'ανάγκη, ανίκανη να προχωρήσει σε οποιαδήποτε τομή με 152 βουλευτές και ανήμπορη να κατανοήσει πόσα και τι περιμένει ο λαός από την παράταξη. Είναι ορατό πως όσα κατάλαβε από την ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2004 άλλα τόσα είχε καταλάβει και η ΝΔ από τις συνεχείς ήττες του παρελθόντος.

Η άνοδος του ΚΚΕ αν συσχετιστεί με το λόγο και την πολιτική απομόνωσης του συγκεκριμένου κόμματος δεν προσφέρει τίποτα νέο, τίποτα ουσιαστικό. Αντίθετα η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε σαφείς θέσεις, νέα πρόσωπα, διαφορετικό ύφος και ήθος, χωρίς να είναι ιδανική επιλογή, συσνιστά ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον.

Η παρουσία του ΛΑΟΣ είναι ένδειξη ανοχής της δημοκρατίας απέναντι σε πολιτικά μορφώματα και αυτό δεν είναι κακό.

Η ήττα του ΠΑΣΟΚ είναι βαθειά πολιτική και όχι σχετική απόλυτα με τον αρχηγό του. Οι ευθύνες είναι 65-35, αν μπορούμε να κάνουμε τέτοιους πολιτικούς υπολογισούς. 65 για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, για τα πρόσωπα που ήταν και είναι στο προσκήνιο για την ασάφεια του πολιτικού λόγου. 35 για τα λάθη πολιτικής και την έλειψη ιδεολογικού στίγματος του αρχηγού. Δυστυχώς, ο Γ. Παπανδρέου ξόδεψε ανώφελα το πολιτικό του κεφάλαιο και πολύ φοβάμαι ότι αν είναι εκ νέου υποψήφιος θα χάσει πανηγυρικά και εξευτιλιστικά. Συντάσσομαι με την γνώμη του blog "Θέλω να πω μια γνώμη" για τον κ. Βενιζέλο. Τον θεωρώ ως το συσντηρητικότερο στοιχείο του ΠΑΣΟΚ, και σφόδρα αντιπαθή. Όχι στα κομματικά πραξικοπήματα με τις πλάτες άλλων. Δεν είναι λύση για το ΠΑΣΟΚ. Λύση είναι η στροφή στα Αριστερά και όχι στα Δεξιά. Ισχύει επ' αυτού ότι έχει γράψει ο Μίμης Ανδρουλάκης για τον Σαρκοζύ: " Όσο κεντροποιείται το σύστημα τόσο ενισχύεται ο κάλπικος ριζοσπαστισμός." Η κίνηση για το Ζάπειο και οι δηλώσεις του είναι μνημείο πολιτικής υπερβολής και τα αφήνω ανοιχτά.
Προτιμώ και ελπίζω στην Άννα Διαμαντοπούλου, ένα πρόσωπο ικανό, φερέγγυο συνομιλητή της Αριστεράς, με θέσεις και ιδέες.


buzz it!

1 σχόλιο:

giannaros_g είπε...

φίλε e-politi προσυπογράφω το post σου..ειδικά για τον Βενιζέλο...το ιδανικό σενάριο είναι η παραίτηση του Γιώργου, εδώ που φτάσαν τα πράγματα και η υπόδειξη του για νέα αρχηγό την Διαμαντοπούλου..εάν βγει ο Βενιζέλος, θα έχουμε επιστροφή στο λαϊκίστικο ΠΑΣΟΚ των '80ς, που τότε ήταν ιστορική ανάγκη, αλλά σήμερα μου προκαλεί αποστροφή (όπως και ο Βενιζέλος)