Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Πρόωρες εκλογές στη Μ. Βρετανία ?

Οι κρίσεις για τους Νέους Εργατικούς ποικίλουν. Οι μεν εκτιμούν πως υπέκυψαν στα κελεύσματα του νεοφιλελευθερισμού, οι δε πως πέτυχαν την απόλυτη πολιτική ηγεμονία και συνιστούν μοναδικό παράδειγμα επιτυχημένου Σοσιαλιστικού ή Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος από τη δεκαετία του '90 και έπειτα.
Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ένα, πως οι Νέοι Εργατικοί με τον Τρίτο Δρόμο και την ανασυγκρότηση του κόμματός τους πέτυχαν να εκφράσουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και να δημιουργήσουν συνθήκες σχετικής οικονομικής ευημερίας, που τους διατηρούν στην εξουσία. Πέρα από το ιδεολογικό τους στίγμα, όμως, οι Νέοι Εργατικοί είναι ένα θετικό παράδειγμα αναμόρφωσης ενός φθαρμένου κομματικού μηχανισμού και εκ βάθρων αναδιάρθρωσής του.
Όσο για τις εκλογές μάλλον θα προκηρυχθούν. Και αυτό γιατί θέλει σύντομα ο Μπράουν να κόψει τον ομφάλιο λώρο που τον συνδέει με τον Τόνυ Μπλερ και να αυτονομηθεί.
clipped from www.enet.gr

Μπορεί χθες, στην έναρξη του συνεδρίου στο Μπόρνμουθ της νότιας Αγγλίας να δήλωσε «ναι, υπάρχει φημολογία, όμως είμαι επικεντρωμένος στην ολοκλήρωση του έργου μου», αργότερα όμως -σε συνέντευξή του στο BBC- υποστήριξε ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν την «κατάλληλη στιγμή».


Και οι σύμβουλοί του εκτιμούν ότι η στιγμή είναι «απολύτως κατάλληλη» για τον Μπράουν, που ανέλαβε το πρωθυπουργικό αξίωμα τον Ιούνιο, καθώς σειρά δημοσκοπήσεων δίνουν το προβάδισμα και με υψηλά ποσοστά στους Εργατικούς. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM, που δημοσιοποιήθηκε χθες, οι Εργατικοί συγκεντρώνουν 39% στην πρόθεση ψήφου και διατηρούν προβάδισμα 6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Συντηρητικών, του Ντέιβιντ Κάμερον.


Η δημοτικότητα της κυβέρνησης των Εργατικών παραμένει υψηλή ανεξαρτήτως της εμπλοκής της χώρας στην επιχείρηση στο Ιράκ και στις εσωτερικές εξελίξεις: σοβαρότατη κρίση στη μεγάλη τράπεζα «Northern Rock», υψηλά επιτόκια, εκδήλωση επιζωοτίας.

blog it

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: