Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Aνάγκη και (μάλλον) λύση ο τρίτος πόλος

Μετά την καταιγίδα, η ηρεμία. Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ καταλάγιασαν, για την ακρίβεια κορυφώνονται στο παρασκήνιο. Επιτέλους δρομολογήθηκε μια πολιτική διαδικασία που θα επιτύχει την οριστική λύση στο ζήτημα της ηγεσίας στο κίνημα.

Τάχθηκα από την αρχή κατά του κ. Βενιζέλου και εμμένω σε αυτή τη θέση. Το πολιτικό ήθος και ύφος του είναι ορατά, οι πολιτικές του θέσεις γνωστές και συντηρητικές, η αδυναμία του να αναμορφώσει την Ελληνική Κεντροαριστερά δεδομένη. Αυτό δε σημαίνει υποστήριξη του Γ. Παπανδρέου. Αντίθετα, ο κύριος Παπανδρέου έχει να διανύσει έναν μακρύ και κακοτράχαλο δρόμο στην προσπάθειά του να πείσει ότι κατάλαβε τα λάθη του, ότι μπορεί να αλλάξει και ο ίδιος σε κάποια ζητήματα, ότι απέκτησε ηγετικές ικανότητες. Φέρει ευθύνη για αυτά τα τρία χρόνια, για όσα κακώς έκανε και ακόμα μεγαλύτερη για όσα κακώς δεν έκανε.

Μία τρίτη υποψηφιότητα είναι αναγκαία, προκειμένου να εκφραστούν όσο το δυνατό περισσότερες απόψεις, να υπάρξει μια πολυφωνία, μια διέξοδος για όσους δεν εκφράζονται από τους ήδη υποψήφιους αρχηγούς. Θα ήταν όμως και λύση καθώς εκ των πραγμάτων θα είναι περισσότερο ενωτική. Ελπίζω για αυτό τον τρίτο πόλο και εκτιμώ πως οι πιθανότητες είναι αυξημένες. Η λειτουργία του εκ των πραγμάτων θα πολιτικοποιήσει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία και θα αποτρέψει το ενδεχόμενο να δοθεί στον επόμενο πρόεδρο "λευκή επιταγή". Η κα Διαμαντοπούλου ήδη δηλώνει έτοιμη και πρόκειται πιθανότατα για την καλύτερη λύση. Οι απόψεις της είναι γνωστές, πρωτοποριακές, ευρωπαϊκές, πιο κοντά στην άλλη Αριστερά, διαθέτει δε το επικοινωνιακό χάρισμα, ενώ το γεγονός πως είναι γυναίκα συνιστά από μόνο του μια ανυπέρβλητη δυσκολία για τον Κ. Καραμανλή. Συμπερασματικά, έχει και τις κατάλληλες απόψεις για να αναζωογονήσει ιδεολογικά το κίνημα και τον απαραίτητο δυναμισμό και το προσόν της εκλεξιμότητας, που έχει χάσει ο Γ. Παπανδρέου. Μόνο ερωτηματικό κατά πόσο μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες στο κόμμα και να το εκσυγχρονίσει ως πρόεδρος αν πριν έχει στηριχθεί από τους λεγόμενους βαρόνους. Οψόμεθα...

Επισημαίνω πως στην διαδικασία πρέπει να κυριαρχήσουν πολιτικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να συγκρουστούν πολιτικές και ιδέες, η επικοινωνία να μείνει κατά μέρους και η ουσία να έρθει στο προσκήνιο. Μέσα από όλες αυτές τις ζυμώσεις να προκύψει ένα νέο ΠΑΣΟΚ με σαφές ιδεολογικό στίγμα.

Τέλος, είναι ανάγκη να ξεκαθαριστεί έγκαιρα το εκλεκτορικό σώμα. Δεν μπορεί να είναι ο κάθε περαστικός, χρειάζεται σοβαρότητα. Να καταγραφούν σύντομα οι φίλοι και τα μέλη και να μην επιτρέπονται νέες εγγραφές μέχρι την 11η Νοεμβρίου. Ανάλογη σοβαρότητα απαιτείται και από τις δημοσκοπήσεις. Πως μπορεί μια τηλεφωνική δημοσκόπηση να εξασφαλίζει ότι αυτοί που απάντησαν είναι μέλη ή φίλοι και όντως θα πάνε να ψηφίσουν;

buzz it!