Όπως σημειώνει ο έγκριτος δημοσιογράφος της "Καθημερινής" τα ΜΜΕ έπαιζαν και θα συνεχίσουν να παίζουν όλο και σημαντικότερο ρόλο στα τεκταινόμενα εντός των πολιτικών κομμάτων. Εξ ου και η αδήριτη ανάγκη για ουσιαστική περιφρούρηση της πανθομολογούμενης πολιτικής αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ.
Σε συνδυασμό με την αλλαγή των εποχών και την επιλογή των πολιτών για μια πιο χαλαρή συμμετοχή στα κόμματα, μάλλον το κίνημα θα έπρεπε πρώτα να ανοίξει τη συζήτηση για μια νέα σχέση κόμματος-μέλους για μια σαφή οριοθέτηση των μελών και της πολιτικής αυτονομίας του.
Οφείλουν να διασφαλίσουν τη διαδικασία αλλά και την ουσία που προκύπτει από αυτή. Οι εποχές και οι κοινωνίες αλλάζουν, τα κόμματα υποχρεούνται να συμμορφώνονται, όχι να κλείνονται στο καβούκι τους και να αποκόπτονται από την κοινωνία, ούτε να αφήνονται στα νέα ήθη και να ισοπεδώνονται.
Διαμορφώνοντας σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη, τα ΜΜΕ διεμβολίζουν τη βούληση του κόμματος στο όνομα της κοινωνίας. Μ’ αυτήν την έννοια, κατασκευάζουν περισσότερο από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ τον αυριανό αρχηγό του. Εμμέσως πλην σαφώς χειραγωγούν τη διαδοχή πριν αυτή τεθεί επί τάπητος. Αυτό υπήρχε και πριν, αλλά κυριαρχεί πλήρως με τη συμμετοχή στην ψηφοφορία των «φίλων». Το είδαμε το 2004 με τον Γ. Παπανδρέου. Το βλέπουμε τώρα και με τον Β. Βενιζέλο. Υπάρχει, βεβαίως, και η άλλη όψη του νομίσματος. Είναι η επιθυμία των πολιτών για συμμετοχή σε πολιτικές διαδικασίες. Λύση στο πρόβλημα, όμως, δεν είναι «να ψηφίζει όποιος περνάει απέξω»! Θα μπορούσε να είναι ο επανακαθορισμός της έννοιας του κομματικού μέλους. Η σχέση μπορεί να γίνει πιο χαλαρή, αλλά θα χάσει το νόημά της εάν δεν εμπεριέχει το στοιχείο της πολιτικής «στράτευσης».
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου