Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Σοσιαλδημοκρατία σε κρίση ! (σχεδόν παντού)

Οι ομοιότητες είναι αρκετές. Μπορεί τα δύο κόμματα εξουσίας να μη συγκυβέρνησαν στην Ελλάδα, αλλά οι εντυπώσεις είναι ανάλογες, αντιμετωπίζονται από την πλειοψηφία σαν να το έχουν κάνει. Επίσης και εδώ αυξάνουν τη δύναμη τους Αριστερά κόμματα αντίδρασης, που επιτυχημένα διεμβολίζουν τα πάλαι ποτέ κραταιά Κεντροαριστερά κόμματα.
Εκτιμώ πως τα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα αντιμετωπίζουν ανά την Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα) το ίδιο πρόβλημα. Δεν προσφέρουν μια εναλλακτική διαφορετική πρόταση, ιδίως μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και την ενσωμάτωση του καπιταλισμού στην πιο άγρια μορφή του. Ενώ τα χαρακτηριστικά που τα κόμματα αυτά έδωσαν στην Ενωμένη Ευρώπη τα κάνουν επιπλέον αντιπαθή στο ευρύ κοινό.
Το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσουν, άκρως επίκαιρο και για το ΠΑΣΟΚ: θα υποστηρίξουν μια ουσιωδώς εναλλακτική ριζοσπαστική εφικτή πρόταση με έμφαση στο κοινωνικό κράτος, επιχειρώντας την πολιτική ηγεμονία στο χώρο του Κέντρου και της προοδευτικής Αριστεράς; ή θα μεταβληθούν σε ένα σχήμα ανάλογο κεντρώου κόμματος, με στελέχη δεξιάς και αριστεράς που θα διεμβολίσει τα κυρίαρχα δεξιά κόμματα και θα υπερτονίσει τις διαφορές νοοτροπίας και όχι ουσίας από τη λαϊκή Δεξιά;
clipped from www.enet.gr
Στο εν λόγω κείμενο οι Σοσιαλδημοκράτες υπογραμμίζουν την προσήλωσή τους στο κοινωνικό κράτος -και μάλιστα στην κλασική μορφή του -, επαναφέρουν στον προγραμματικό λόγο τους το στόχο του «δημοκρατικού Σοσιαλισμού» και ασκούν δριμεία κριτική στα «καπιταλιστικά νεοπλάσματα»! Δεν αποκλείεται ο αριστερός βερμπαλισμός να «διώξει» από το κόμμα τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου και να γίνει τελικά μπούμερανγκ. Είναι ωστόσο σαφής η προσπάθεια της ηγετικής ομάδας τού SPD να αρθρώσει αριστερό πολιτικό λόγο προκειμένου να επαναφέρει στις γραμμές του κόμματος τους ψηφοφόρους εκείνους που δραπέτευσαν με κατεύθυνση το αριστερό κόμμα του Λαφοντέν. Το εάν θα τα καταφέρει ή όχι, θα εξαρτηθεί κυρίως από την αξιοπιστία της. Πάντως για καλό και για κακό η ομοσπονδία των γερμανικών συνδικάτων αποφάσισε να μη συστήσει στα μέλη του να ψηφίσουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στις επόμενες εκλογές. Οι λευκές επιταγές τελείωσαν και στη Γερμανία.

blog it

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: